Illustrasjonsbilde: Sjømatseminar på Skjervøy 2016. Foto: Skjervøy kommune

Verdiskapningsanslyse for sjømatnæringen på Skjervøy

Skjervøy kommune har fått utarbeidet en enkel verdiskapningsanalyse tilknyttet sjømatnæringa. Transportutvikling AS har utarbeidet rapporten og er det samme firmaet som står bak «Fra kyst til marked» i regi av fylkeskommunene i Nord-Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Rapporten for Skjervøy viser at kommunen er Nord-Norges største havbrukskommune og at sjømatnæringen skapte verdier for 6 milliarder i 2016, skriver ordfører i Skjervøy kommune Ørjan Albrigtsen i en pressemelding.

I 2016 brukte ca 11 000 inn- og utgående «havbruksvogntog» den viktigste havbruksveien (FV 866) i Troms. Dette er en vekst på 46 % fra 2014.

Fergesambandet Storstein-Lauksundskaret har i samme periode hatt en vekst på 194 % for tunge kjøretøy.

Skjervøy har 1.8 % av befolkningen i Troms, men nærmere 40 % av registrerte sysselsatte innen havbruk. Sjømataktørene i kommunen hadde over 450 ansatte i 2016.

Sjømatnæringen skaper enorme verdier i Skjervøy, og det er forventet en vekst i produksjonen i Nord-Norge, også Skjervøy. Dette skaper utfordringer i forhold til samferdsel. Rapporten skal bidra til å vise hvor flaskehalsene for den viktige produksjonen er, og brukes for å argumentere for utbedring av den viktige transportinfrastrukturen i kommunen.