Små, men kraftige lys mot lus

Ahlsell opplever stor etterspørsel etter den lille, populære og kraftfulle undervannsbelysningen fra Planet Lightning. Nå brukes lysene også i kampen mot lakselus.

- De siste årene har vi hatt utfordringer med å kunne levere nok lys til havbruksmarkedet, sier Torbjørn Johnsen, som er ansvarlig for fiskeri- og havbruk-segmentet i Ahlsell.

- Vi opplever at de som først har testet ut denne typen undervannslys, vil ha det igjen. På grunn av den lave vekten på bare 2,4 kg - og ikke minst enkel installasjon - har de blitt røkternes favoritt, sier Torbjørn.

Produktet, som har fått navnet Focus, er utviklet for oppdrettsnæringen med det aller siste innen LED-lys teknologi.

- Målet har vært å lage det beste og mest effektive undervannslyset på markedet og alt er dermed produsert i materialer som er av meget høy kvalitet. Resultatet er et lys som bokstavelig talt skiller seg ut i  markedet - og et produkt du virkelig kan stole på, sier han.

Økt vekst

Forskning viser at høy lysintensitet og riktig lysfordeling øker tilveksten. Focus har en 120° stråle som gir maksimalt lys over et bredt område. Mer nyttig lys når et større antall av fisken i merdene, og gjør at fisken vokser raskere.

- I tillegg er LED-belysning rimeligere i drift enn halogenlys. En kan spare mye strøm, eller eventuelt diesel-utgifter, ved å bytte til LED. Lyset er også produsert for minst mulig vedlikehold - det er ekstremt holdbart og tåler røff behandling, forklarer Torbjørn.

Lys mot lus: Tilbakemeldinger om redusert lusepåslag

- Flere brukere har de siste årene kommet med tilbakemeldinger til oss om at lysene også reduserer lus på fisken. Vi vet at lakselusen trives best ned til 5 meter under havoverflaten. Focus er produsert slik at det stråler bare nedover og gir ikke noe bortkastet sidelys. Vi erfarer da at fisken holder seg under lyset - altså  dypere enn selve lusebeltet. Enkelte selskaper har målt dette opp mot andre typer lys, og de har sett en ekstrem stor forskjell på påslag av lus, avslutter Torbjørn Johnsen.