En av Vesterålen Havbruk sine andre lokaliteter.

Statsforvalteren sier nei etter kritikk fra torskeoppdretter

Vesterålen Havbruk har fått klagen sin videresendt til Miljødirektoratet, etter lunkent svar fra Statsforvalteren i Nordland.

Publisert Sist oppdatert

Kyst.no har tidligere skrevet om at Statsforvalteren i Nordland ikke gir Vesterålen Havbruk tillatelse til etablering av en ny lokalitet med navnet Sjurtind.

Rune Eriksen i Vesterålen Havbruk har uttalt til Kyst.no at tilgangen på lokaliteter er desidert den største flaskehalsen for torskeoppdrettere, og han er oppgitt over behandlingen de har fått fra Statsforvalteren i Nordland.

Den opprinnelige søknaden til Vesterålen Havbruk ble sendt inn 8. juli 2021, og 14.januar 2023 ble den vedtatt avslått etter en saksbehandlingstid på 82 uker. Dette utgjør en forsinkelse på 60 uker.

- Vi har blitt møtt med argumenter som; for få saksbehandlere, mange søknader, opplæring av nye medarbeidere og interne personalsaker. Vi har forståelse for at arbeidsmengden hos Statsforvalteren til tider har vært stor, men realiteten har vært at det har vært fravær av saksbehandling, skrev Vesterålen Havbruk da de i januar valgte å klage på vedtaket.

Sendes videre til Miljødirektoratet

Til Kyst.no har Eriksen fortalt at de kaller en spade for en spade i klagen som ble sendt til Statsforvalteren.

- Vi føler ikke at de oppdretterne som har forsøkt å stryke Statsforvalteren medhårs har kommet noen vei med det. Vi er veldig stolt over den torskenæringen vi prøver å bygge opp, og dette med tilgang på lokaliteter er uten tvil den største flaskehalsen, har han tidligere sagt.

I det opprinnelige avslaget ble Vesterålen Havbruk også ilagt et saksbehandlingsgebyr på 105 000 kroner. Dette har selskapet klaget på og begrunnet klagen i søknadens saksbehandlingstid og avslagets innhold og kvalitet.

Nå har Statsforvalteren i Nordland behandlet klagene. Konklusjonen de har kommet frem til er at de ikke kan se at noen av klagene fra torskeoppdretteren gir grunnlag for endring av deres vedtak.

Kunne økt tiden mer

Vesterålen Havbruk skrev også i klagen at saksbehandlingen er ufullstendig fordi Statsforvalteren avslutter sin utredning når de har fått nok argumenter til å gi avslag på søknader.

- Dette er uriktig. Vedtaket inneholder vurderinger av miljøundersøkelser ved omsøkt lokalitet samt generell informasjon om resipienten, knyttet til f.eks. vannutskifting. Vi anså det som urimelig å be om enda mer informasjon, som vi da også måtte vurdere og som da ville ha økt saksbehandlingstiden enda mer, skriver Statsforvalteren i svaret til torskeoppdretteren.

Som et plaster på såret har Statsforvalteren valgt å beklage den lange saksbehandlingstiden.

Nå ligger saken i Miljødirektoratet sine hender som har fått tilsendt klagen for endelig behandling.