Fra venstre: Gustave Brun-Lie, Øyvind Johannes Hansen og Leif-Ronny Rætta inne på slakteriet på Averøy. Foto: Ole Andreas Drønen
Fra venstre: Gustave Brun-Lie, Øyvind Johannes Hansen og Leif-Ronny Rætta inne på slakteriet på Averøy. Foto: Ole Andreas Drønen

Her slakter de 150 tonn oppdrettstorsk

Etter ti år i dvale, har troen på torskeoppdrett nok en gang begynt å manifestere seg i havbruksnæringen. Oppdrett av torsk er på vei tilbake, med blant annet bedre kontroll av biologien, og ikke minst bedre priser.

Publisert

Når man snakker om torskeoppdrett, er det mange i næringen som rynker på nesen. For 10 år siden fulgte nemlig torsken Murphys lov slavisk. Det meste som kunne gå galt, gjorde nettopp det. Torsken, eller «havets Houdini» som den også ble kalt, prøvde ustanselig å rømme, og biologien var ikke klar for den veksten det ble lagt opp til. En høy dødelighet og større svinn enn forventet skremte bort de fleste. På toppen av dette var det god bestand av villtorsk i Barentshavet. 

Nå er tidene derimot forandret. Nofima gav aldri opp torsken, og fortsatte å avle den frem til det som i dag er fjerde generasjon oppdrettstorsk. Det har gitt en mer robust fisk. Vi ble med Statt Torsk på slakting av 150 tonn oppdrettstorsk på Averøy utenfor Kristiansund. Fisken har nå rukket å bli opp mot 3,8 kg, og sendes av gårde til Sør-Europa så snart den er ferdig slaktet og pakket i kasser med is.

Avgjørende med Nofima

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.

Kyst.no Pluss Personlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

199,-

per måned

KJØP

Kyst.no Pluss Årlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

2189,-

per år

KJØP

Kyst.no Pluss bedrift

Administrer flere abonnement på ett sted og betal med faktura.

2189,-

per år

KJØP