Svanøy Havbruk feirer 20 år
I helgen markerte Svanøy Havbruk sitt 20-årsjubileum med en storslått feiring på Hotel Alexandra i Loen.
Alle ansatte med følge, styret, eiere og nære samarbeidspartnere var samlet til en minnerik helg med tilbakeblikk på selskapets historie og et blikk mot fremtiden.
Det hele startet i 2005, da dagens Svanøy Havbruk ble etablert gjennom et oppkjøp fra Fjord Seafood, som avsluttet sin drift på Svanøy i 2004. Ove Inge Vågen og Ola Sveen så muligheten til å overta bygninger og utstyr, og fikk med seg lokale bedrifter som investorer i et nytt selskap. I perioden 2005 til 2025 har virksomheten vokst fra én konsesjon og fire ansatte, til å ha hatt hele syv konsesjoner på det meste når man regner med midlertidige FOU-tillatelser. I dag er selskapet største arbeidsgiver på Svanøy og teller 36 ansatte, med en årlig netto produksjon på 5–7000 tonn, og har utviklet seg til å bli en viktig aktør innen oppdrett av regnbueørret i Norge.
– Vi er stolte av reisen vi har hatt, og enda mer stolte av menneskene som har vært med oss hele veien – de ansatte er vår viktigste ressurs. Det har hele veien vært regnbueørret, med dens mange fordeler og muligheter, og det vil vi fortsette med, sier daglig leder Ove Inge Vågen.
Svanøy Havbruk driver med stamfisk, settefisk, matfisk og forskning og utvikling, og har hele tiden hatt et sterkt fokus på fiskevelferd, fiskehelse, bærekraftig produksjon og lokal tilstedeværelse. Selskapet er lokalforankret med kontorer på Svanøy og i Florø, og har lokaliteter i Kinn og Askvoll kommuner. I tillegg er de aksjonærer i Sande Settefisk, Godfisken AS og Salmon Group, og er dessuten en viktig støttespiller for Svanøy Hovedgård og øyas nærbutikk.
– Vi har alltid hatt som mål å produsere høykvalitetsørret, skape flere arbeidsplasser og bidra til et levende samfunn på Svanøy. Det er vi svært glade for å ha lykkes med, sier styreleder Trond Ole Hjortland fra Skaar Norway AS, en av eierne i selskapet.
Jubileumsfesten bød på et variert program med historiske tilbakeblikk og framtidsvyer, toppet med god mat og hyggelig sosialt samvær. Det ble også løftet frem hvordan pionérarbeidet fra Svanøy Stiftelse på 1970-tallet la grunnlaget for dagens oppdrettseventyr. Ola Sveen presenterte bilder fra datidens hjemmesnekrede merder, egenproduserte fôr og kongelige besøk, i tillegg til bilder og morsomme historier fra utbygging, modernisering og utvikling gjennom de siste 20 årene. Dette ble særdeles godt mottatt av de 75 festkledde i salen.
Svanøy Havbruk går inn i sitt tredje tiår med et klart mål om å videreutvikle selskapet i takt med samfunnets forventninger, og med en klar ambisjon om å vokse videre og fortsette å levere sunn og bærekraftig sjømat til markeder over hele verden.