Jan Tore Sanner. Foto: Torbjørn Tandberg/ KMD

Ønsker mer lakseproduksjon i Nord-Norge

Kommunalminister Jan Tore Sanner sier ja til flere lokaliteter i Nord-Norge. - Jeg har lagt vekt på lokaldemokratiet og kommunens ønske om å videreutvikle sjømatnæringen, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Regjeringen melder at Kommunal- og moderniseringsdepartementet godkjenner nye områder for akvakultur ved Skårliodden og Durmålsvika i Lenvik kommune, noe både Miljødirektoratet og Fylkesmannen i Troms har gitt kritiske innsigelser til.

- Det er et nasjonalt mål å legge til rette for økt sjømatproduksjon. Dette innebærer at kommunene i kommuneplanen legger til rette for nye gode oppdrettslokaliteter der det er miljømessig forsvarlig. Både Skårliodden og Durmålsvika er ut fra fysiske forhold vurdert som godt egnet for akvakultur, konstaterer Regjeringen.

– Det er viktig å beholde arbeidsplassene knyttet til de aktuelle anleggene, og anleggene vil også legge et viktig grunnlag for videre utvikling for havbruk i Troms, sier Sanner.

Kyst.no har bedt om ytterligere kommentar fra Sanner, men har enda ikke mottatt noe.

Går mot Fylkesmannen og Miljødirektoratet

Ifølge Folkebladet har både Fylkesmannen i Troms og Miljødirektoratet tidligere kommet med innsigelser til planene.

Avisen skrev blant annet at direktør Ellen Hambro og avdelingsdirektør Bjørn Bjørnstad i Miljødirektoratet i en uttalelse påpekte at områdene ligger i vandringsruten til villaksen, som leder til flere nasjonalt og regionalt viktige laksevassdrag.

«Planområdene har en lokalisering som vil utgjøre en betydelig tilleggsbelastning på nasjonalt og regionalt viktige bestander av anadrom laksefisk. Dette er fiskebestander som allerede er sterkt belastet av oppdrettsvirksomheten ved smitte av lakselus og genetisk påvirkning. Disse to områdene innebærer en betydelig risiko for irreversibel skade på nasjonalt viktig naturmangfold», skriver Miljødirektoratet.

Vedtaket kan leses på departementets hjemmesider.