Nei, det er ikke en skjermdump fra en av Star Wars-filmene, men nemlig den nye vaskeroboten til Watbots. Foto: Watbots

Watbots øker forhåndssalget

Watbots avholdt avduking og åpnet forhåndssalg av notvaskeroboter under havbruksmessa Aqua Nor tirsdag 24.-27. august.

Publisert Sist oppdatert

- Oppdretteren sikrer hver merd med én fast robot, som vasker og scanner noten 24/7, uten noe form for menneskelig styring. Vi jobber for å sette en helt ny bransjestandard, sier Håvard Lillebo, daglig leder i Watbots.

- Dersom man for eksempel har hull eller slitasje i nota, får man beskjed om det med en gang. Roboten vasker noten helt ren, og på denne måten slipper man servicefartøy, mulig smitte mellom anlegg, mindre partikler i vannet, bedre fiskehelse, og ikke minst bedre HMS for de som jobber på anlegget, forteller Lillebo.

Under AquaNor i stand D352, viser Watbots for første gang hvordan prototypen av notvaskeroboten faktisk ser ut. Samtlige av deres testkunder har sikret seg notvaskeroboter til sine merder og målet er å være klar for kommersielt salg i 2023.

Lærende roboter

Watbots bygger «lærende roboter», det vil si at erfaringsdata vil overføres til og fra databasen hver gang robotene kommer i dockingstasjonen. Dermed blir de litt «smartere» til neste runde i nota.  Watbots har jobbet fram mye ny teknologi som aldri har blitt brukt før, og selskapet har nå hele fem patenter inne til behandling i Patentstyret.

- Dette er viktige patenter som skal beskytte oppfinnelsene våre, og derfor må vi ennå holde en del kort tett til brystet, forklarer Lillebo. Jeg kan røpe at ett av patentene omhandler bruk av kunstig intelligens til å måle trådtykkelse. Det er superkult, og noe som ingen har gjort før oss! Det er avansert teknologi vi jobber med, og vi er veldig spente på å få avsløre mer etter hvert, avsluttet Lillebo.