Fosna Fighter og Fosna Aqua, begge av typen NabCat 1499 fra Moen Marin overlevert til Abyss Aqua. Foto: Moen Marin.

Moen Marin med dobbeleveranse av oppdatert kraftplugg

Abyss Aqua AS, et av Norges ledende selskaper innen oppdrettsservice og undervannsarbeid, trengte flere allsidige og arbeidsvillige servicebåter. Valget falt på NabCat 1499 fra Moen Marin. Den populære modellen er oppdatert for å imøtekomme nye krav fra næringa.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Abyss Aqua, en del av Abyss Group. Nå har selskapet fått to nye tilskudd til flåten. «FOSNA FIGHTER» og «FOSNA AQUA», henholdsvis nummer 131 og 135 i rekken av nybygg, er Moen Marins første leveranser av katamaranen NabCat 1499 i år.

15-metring med fullverdige bofasiliteter

Jan Tore Ysland og Torfinn Hansvik, henholdsvis prosjektleder og teknisk sjef ved Moen Marin, har lansert en kraftig oppdatert versjon av kraftpluggen NabCat 1499. Skipper Svein Ivar Vatnan er blant de første som får ta i bruk det avanserte arbeidsverktøyet. Foto: Moen Marin.

Med NabCat-serien har Moen Marin inntatt en ledende posisjon i markedet for arbeidsbåter til oppdretts- og servicenæringa. De to nybyggene representerer et nytt båtkonsept i Moen-katalogen, noe som ikke minst kommer til uttrykk gjennom bofasilitetene: Med to fulle etasjer kan «FOSNA FIGHTER» og «FOSNA ABYSS» skilte med større lugarkapasitet, messe, utvidede verkstedfasiliteter og egen garderobe. En egen bysse er det også blitt plass til, med kvalitetsutstyr fra Siemens og Electrolux. Underholdningen betjenes blant annet av et Intellian satellittsystem som gir krystallklare bilder. Både styrhus, bad og messe er utstyrt med varmekabler i dekk for høyst levelige forhold på de kaldeste vinterdagene. Den øvrige innredningen understreker fokuset på moderne linjer og uovertruffen komfort. Et romslig maskinrom muliggjør dessuten arbeid i full ståhøyde.

En samlet motoreffekt på 1150 hestekrefter, fordelt på to John Deere-motorer og Nogva HC258 gir, gjør fartøyene til reale kraftplugger for krevende operasjoner til sjøs. To sidepropellere på 50 HK hver sikrer gode manøvreringsegenskaper i røffe farvann. På dekk står en radiostyrt Palfinger kran med et maksimalt løftemoment på solide 65 tonnmeter, 6,5 tonns vinsj og to capstaner med kapasitet på inntil åtte tonn.

Maritim elektronikk

«FOSNA FIGHTER» og «FOSNA AQUA» er begge utstyrt med morgendagens løsninger innen navigasjons- og kommunikasjonsteknologi. På radarfronten er fartøyene utstyrt med FURUNO DRS6A bygget på prisvinnende radarteknologi, JLR-21 GPS-kompass og Simrad AP70 autopilot. Moderne elektroniske nødsystemer er selvsagt også på plass, noe som gir den nødvendige trygghet. I tillegg har katamaranene 57 kW aggregat og alarmsystemer for vanninntrenging og brann. NabCat 1499 leveres med to stk. redningsflåter for seks personer hver.

Begge båtene leveres med helisolert maskinrom, helkledde innvendige rekker for enkelt renhold og helsveisede spant for økt styrke og soliditet.

NabCat 1499

Moen Marins NabCat-fartøyer er designet spesielt for å møte økende krav til mobilitet, fleksibilitet og komfort. Katamaranen er bygget i aluminium i henhold til DNV Nordisk båtstandard, og sikrer trygge arbeidsforhold for alle med sjøen som arbeidsplass.

Ordrereserve

Moen Marin har ytterligere åtte NABCAT 13,50 og fem NABCAT 14,99 katamaraner i produksjon, samt to 23,98 x 11,20m enkeltskrog servicefartøyer i stål. Flesteparten av båtene er kontrahert til norske oppdretts- og serviceselskaper.

Neste ledige leveranse for selskapets 13,50m og 14,99m katamaraner er i mars 2016.

Nøkkeltall for Moen Marin NabCat 1499 «FOSNA FIGHTER» og «FOSNA AQUA»:

Lengde:                   14,98 meter

Bredde:                   9,50 meter

Motoreffekt: 2 x 575 hestekrefter

Kontrahert fart:    12 knop

Byggenr.:  131/135

Hovedmotor:     2 stk John Deere JD 6135 SFM M3 marine dieselmotorer

Overlev.dato:    25. januar 2016/25. februar 2016

BILDER:

Abyss03: Jan Tore Ysland og Torfinn Hansvik, henholdsvis prosjektleder og teknisk sjef ved Moen Marin, har lansert en kraftig oppdatert versjon av kraftpluggen NabCat 1499. Skipper Svein Ivar Vatnan er blant de første som får ta i bruk det avanserte arbeidsverktøyet. Foto: Moen Marin.

 

Abyss28red01: FOSNA FIGHTER og FOSNA AQUA. Foto: Moen Marin AS.

Abyss05/07: Med lange perioder til om bord øker kravet til bofasilitetene. Både FOSNA FIGHTER og FOSNA AQUA kan skilte med uovertruffen komfort og moderne linjer. Foto: Moen Marin.