«Stealth Cleaner» er en ROV designet av Abyss og bygd av Kystdesign. Foto: Abyss Aqua.

Abyss Aqua lanserer ny ROV for havbruk

- Forskning og utvikling er nøkkelen til å ta sjømatnæringen videre. Nå viser Abyss frem «Stealth Cleaner». En kombinert ROV og notvasker utviklet i samarbeid med Kystdesign og Pump Supply, melder selskapet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Dette er vår nye stolthet, som vi har brukt mye energi og ressurser på. Vi har testet prototypen svært grundig nå. Det er alltid skummelt å kalle noe revolusjonerende, men det er ingen overdrivelse å bruke det ordet her, sier daglig leder i Abyss Group, Victor Jensen i en pressemelding.

«Stealth Cleaner» er designet av Abyss og bygd av Kystdesign, som har blitt en av verdens mest anerkjente leverandører av arbeids-ROV til offshore-markedet. Prototypen har nå vært gjennom grundige tester. Den er bygd for å vaske renere enn noe konkurrerende produkt på markedet. Samtidig eliminerer de nye løsningene i «Stealth Cleaner» risikoen for hull i nota.

- Vi har en svært lang liste med nyvinninger i «Stealth cleaner». Den har et nytt og patentsøkt verktøy i snuten. Det er den eneste løsningen vi kjenner til som vasker rent i de vanskelige tilgjengelige områdene, som notspissen og bunnring-festene. Den vasker også med lavere trykk og større vannmengde. Det gjør den mer skånsom og mer energi-effektiv, sier daglig leder i datterselskapet Abyss Aqua, Øyvind Kjønhaug i en pressemelding.

- Groe rundt bunnringsfester og i spissen av nota er for eksempel problematisk fordi leppefisken samler seg der, i stedet for å beite lakselus. Denne nye snuten fikser det problemet, forteller han.

Daglig leder i Abyss Aqua, Øyvind Kjønhaug og daglig leder i Abyss Group Victor Jensen. Foto: Abyss Aqua.

I tillegg er det ingen fare for oljelekkasje fra «Stealth Cleaner». Pumpeteknologien er levert av Pump Supply, som er med som samarbeidspartner i prosjektet. Pump Supply er kjent for å levere verdens beste pumpesystemer og aggregater.

- Vi har vært opptatte av at dette skal være en norsk satsing med ambisjon om å effektivisere hele den norske næringen. Vi er stolte over å ha fått med de aller beste samarbeidspartnerne vi kunne ønsket oss. Dette er verdens beste selskaper på ROV og høytrykksvask-systemer. Det er en viktig del av suksessen til «Stealth Cleaner» også, sier Kjønhaug.

«Stealth Cleaner» er altså også en fullverdig ROV. Den kan gjennomføre not-inspeksjoner og andre viktige oppgaver på lik linje som konvensjonelle ROVer. Den har ingen skarpe kanter elle roterende komponenter som kan skade nota.

- Vi har jobbet grundig med hva bransjen sier de trenger og hva som virkelig vil effektivisere og lette driften mest mulig for flest mulig. Nå gleder vi oss til å pusse på løsningene og få produktet på markedet, sier Jensen.

Abyss bruker allerede «Stealth Cleaner» selv og har bestilt flere nye enheter til bruk i sin egen vasketjeneste. Samtidig gjør selskapet seg nå klare til å teste en versjon 2.0 av prototypen, med enda flere forbedringer. Lansering av produktet i markedet er planlagt neste år.

- Vi kommer til å bruke «Stealth Cleaner» for å betjene alle våre kunder fra 2018, men vi mener at bransjen fortjener tilgang til denne løsningen ut over det vi greier å levere.  Vi har derfor inngått avtale med Pump Supply om å markedsføre og selge ROV-en globalt, og håper å kunne tilby Stealth Cleaner for salg i løpet av neste år.

Vi er foreløpig bare i startgropen for utvikling av denne teknologien.  Vi ser mulighet for å effektivisere og automatisere dette arbeidet ytterligere, og jobber videre med løsninger for dette, sier Jensen.