Hans Petter Kleppen er forskningsdirektør i Stim og i søsterselskapet ACD Pharmaceuticals. Foto: Stim
Hans Petter Kleppen er forskningsdirektør i Stim og i søsterselskapet ACD Pharmaceuticals. Foto: Stim

Slår ned bakterieoppblomstring med virus

Det er dokumentert og erfart at Yersinia-bakterier kan bli utskilt i store mengder i stressende operasjoner som for eksempel avlusning, sortering eller bedøving. Nå har man tatt i bruk spesialiserte virus til å ta knekken på de skadelige bakteriene.

Publisert Sist oppdatert

På sidene etter denne artikkelen i Norsk Fiskeoppdrett (og i NF nr 8) kunne du lese om undersøkelser Veterinærinstituttet har gjort som dokumenterer omfanget av Yersnia ruckeri-utskillelse under termisk avlusning.

For forskningsdirektør i Stim og i søsterselskapet ACD Pharmaceuticals, Hans Petter Kleppen, er resultatene vitenskapelig dokumentasjon på noe de også har observert, studert og utviklet et botemiddel for.

- Vi har lenge sett at Yersnia ruckeri skilles ut og når farlig høy konsentrasjon i forbindelse med termisk avlusning. Men dette er tilfelle også ved andre operasjoner som stresser fisken samtidig som den holdes i et lukket miljø. For eksempel har vi observert at smittepresset kan gå rett til værs i vannet i brønnbåtene når fisken kommer oppi. Også ved sedering i forbindelse med vaksinering, eller trengning i forbindelse med sortering, er denne økningen observert, sier han.

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.
Min side

Kjøp abonnement i vår nettbutikk her

Nettbutikk