– Ny analyse fanger opp AGD tidligere

Pharmaq Analytiq har siden i sommer tilbudt en nyutviklet spesifikk analyse for Paramoeba perurans, amøben som forårsaker AGD. Nå opplyser selskapet at alle kundene deres er gått over til den nye analysen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De mener den nye analysen gir betydelig økt sensitivitet, noe som gjør at amøben kan påvises flere uker tidligere enn ved bruk av eldre analyser. Dette gir oppdrettere og fiskehelsetjenester dyrebar tid til å skaffe seg bedre innsikt i AGD situasjonen, og om nødvendig koordinere behandling, skriver de på sine nettsider.

- Siden lansering av den nye analysen har alle våre kunder gått over fra den gamle. Dette er naturlig da den i tillegg til å være spesifikk mot alle kjente Paramoeba perurans isolater, også er betydelig mer sensitiv. For AGD er dette et viktig kriterie, og hovedårsaken til at man benytter denne metoden for å påvise amøben, sier Asbjørn Dyrkorn Løland, salg- og markeddsjef ved Pharmaq Analytiq.

AGD analyse av gjeller. Foto: Pharmaq Analytiq

Han mener jo tidligere deteksjon, jo lenger tid til å planlegge eventuelle tiltak.

Høyest risiko

- Vi har kjørt stikkprøver parallelt, med både ny og gammel analyse, og ser de samme resultatene som vi viste til ved lansering, at den nye analysen fanger opp amøben tidligere enn den gamle. Responsen på analysen har i så måte vert utelukkende positiv, konstaterer salgssjefen til kyst.no.

- Hvor ser dere mest AGD utbrudd/påvisninger?

- De siste månedene har vi, som i fjor, hatt mange påvisninger. Både førstegangspåvisning, og fra anlegg som har hatt amøben tilstede lengre perioder i høst. Geografisk sett er det region Vest og Midt vi finner amøben i. Det ser fortsatt ut som at september – desember er månedene med høyest risiko for utbrudd, opplyser Dyrkorn Løland til kyst.no.