– Ingen har behandlet mot AGD i høst

Veterinær Solveig Nygaard fra Fomas, legger ikke skjul på at hun var bekymret for at amøben skulle slå til allerede i sommer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Veterinær Solveig Nygaard fra Fomas, legger ikke skjul på at hun var bekymret for at amøben skulle slå til allerede i sommer ettersom vi hadde en vinter med høye sjøtemperaturer. - Dette har ikke skjedd, så situasjonen er bedre enn vi fryktet, konstaterer hun.

Nygaard roser røkterne for å være flinke til både å telle lus og å score gjeller jevnlig.

- Dette er veldig viktig å fortsette med minst ukentlig utover høsten for raskt å plukke opp forandringer, sier hun.

Veterinæren forteller at til tross for at det ikke har vært behandlinger i høst, ser hun at AGD slår ut positivt på PCR hos flere av kundene i Rogaland og Hordaland. Hun opplyser også at en påvisning ikke nødvendigvis gir kliniske symptomer.

- Amøben er i områdene, men en positiv PCR er ikke synonymt med AGD, for det trenger ikke gi sykdom. Økt aktiv gjellescore, altså gjeller med lyse, slimete partier med påvisning av amøber ved direkte utstryk har økt på noen lokaliteter, men foreløpig har ingen av våre kunder behandlet mot AGD i høst, forklarer hun.

- På flere lokaliteter er det funnet gjellescore og amøber ved direkte utstryk på taperfisk og marginale funn på rund og normal fisk, legger hun til.

Venter "gjelleangrep"

Hun tror vi kan forvente at lokaliteter med V15 og H15 som ligger i områder med salinitet på under 28 promille vil få såpass angrep på gjellene at de bør badebehandle mot AGD fremover.

- AGD har hittil gitt lite dødelighet, men behandlingene er krevende og dødelighetene har vært knyttet til behandlingene, opplyser hun.

Har du noen tips angående behandlinger?

- Vi ser at ferskvannsbehandlinger er mest effektivt overfor amøben, men det er veldig krevende å badebehandle flere timer i brønnbåt. Det er også krevende å finne nok vann med akseptabel kvalitet i nærheten av matfiskanleggene, sier hun.

Hun opplyser at badebehandling med peroksid er det andre alternativet vi har mot AGD, og forteller at man i kontrast til Norge, at man i Irland ved flere anlegg allerede har ferskvannbehandlet to ganger mot amøben i år.