Konsernsjef Trond Williksen fra Salmar. Foto: Gustav-Erik Blaalid.

- Har bikket 50 % på landbasert omsetning

Akva group har bikket en magisk grense. Nå utgjør landbasert teknologi 54 % av omsetningen til selskapet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Akva group har passert en milepæl i år. Per andre kvartal i år var omsetningen fra landbasert fiskeoppdrett 54 % av den totale omsetningen. Det kom frem under SB1 Markets sitt investorforum i Trondheim onsdag.

- Vi har tradisjonelt hatt sterkest fokus på merdbasert lakseoppdrett, men gradvis fått en større andel av våre inntekter fra landbasert. Det vi ser er at deler av livssyklusen til laksen flyttes på land, og dette har vi vært med på, sier konsernsjef Trond Williksen, som legger til at Akva group i år forventer en omsetning på 1,6 milliarder kroner.

Les også: – Moderat og jevn vekst i lakseproduksjonen

Størst potensial

I fremtiden ser Trond Williksen og Akva group at den største omsetningen vil komme fra landbaserte løsninger. Han trekker frem det faktum at Norge regnes som verdensledende sjømatprodusent, men færre er klar over at vi også er ledende på en rekke flere områder.

Trond Williksen viser et eksempel på anlegg de har levert til fjerne strøk av verden.

- Både når det gjelder havbruksteknologi, finansiering, drift, vitenskap og regulering, er vi ledende, mener Williksen.

Han påpeker at utviklingen nå går i to hovedretninger for lakseoppdrett. Ocean farming er én tendens, det vil si at det etableres anlegg til havs. Den andre retningen er at deler av livssyklusen til laks går på land.

- I mellom de to er lukket anlegg i sjøen, som jeg vurderer som mer og mer interessant, sier Trond Williksen.

Han presiserer at han ikke tror Akva group blir en leverandør av store havgående oppdrettsanlegg, men heller blir en relevant leverandør til aktører som investerer i havbasert oppdrett.

Andre arter

Bare 3,5 % av verdens oppdrettsproduksjon er laks, og andre arter har et enormt potensial for vekst. Akva group ser på dette som svært viktig for selskapet i fremtiden.

- Vi har levert teknologi til oppdrett av en rekke andre arter enn laks. I tillegg er selskapet tilstede mange steder i veden, blant annet i Iran, forteller Williksen.