Banebrytende ny fôrteknologi

Det California-baserte selskapet Calysta skal etablere en ny fabrikk i England, melder fishfarmingexpert.com

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet skal etableres ved Center of Process Innovation (CPI) i Teesside. Her skal Calysta utvikle produksjonsprosessen for fiskefôr-ingrediensen de kaller FeedKind, basert på høyverdig protein som tar sikte på å redusere bruken av fiskemel i fiskefôret. Proteinet fremstilles ved hjelp av en naturlig gjæringsprosess av organismer som bruker metan som energikilde. Ut av dette kommer et protein som er "naturlig, trygt og ikke-GMO, og som er godkjent for salg i EU», heter det i egenreklamen.

Les saken: UK to host fishmeal replacement facility

Alan Shaw, styreleder og konsernsjef i Calysta, forteller om selskapets planer i et intervju med Fish Farming Expert:

- Fokuserer dere primært på laksefôrbransjen, eller se på andre arter også?

- Produksjonen av den encelleprotein ble først utviklet i Norge på 1980-tallet, og vi hadde muligheten til å etablere anlegget i Norge. Jo nærmere vi kommer oppdrettsnæringen jo bedre, nord øst England er et flott sted for å utvikle anlegget og nær nok for laksenæringen både i Storbritannia og Norge. Minst en av de fire store fôrprodusentene brukt produktet i sine fôr-resepter på 1990-tallet. Men vi vil være ute etter å utvide til andre bransjer som tilapia, svin og kyllinger over tid.

- Vil dere selge ferdige fiskefôr, eller vil det være snakk om å selge FeedKind til etablerte fôrprodusenter?

- Vi vil heller konsentrere seg om å investere i nye produkter. FeedKind vil være en hel familie av produkter, og vi har allerede fundamentet som er protein. Det som er bra er at det inneholder ingen kjemikalier, det er veldig rent og kan nesten bli klassifisert som økologisk. Det er også et flott produkt for matsikkerhet, og tar ikke noe ut av næringskjeden.

- Har du noen ide om den relative prisingen av FeedKind vs fiskemel?

- Forprosjektet, som hadde sine røtter i Norge på 1980-tallet, ble nedlagt i 2006 på grunn av høye naturgasspriser og lave fiskemelspriser. Nylig har imidlertid fiskemelprisene vært stigende med ca. 7,5 til 8 prosent per år, mens FeedKind er produsert ved hjelp av metan som har falt dramatisk i pris, spesielt i USA. Dette betyr at FeedKing er billigere å produsere enn tradisjonelt fiskemel .

- Hvor lang tid vil det ta før dette er kommersielt tilgjengelig?

- Vi tar sikte på å være på markedet med de første produktene før utgangen av året, og det vil da være opp til fôrprodusentene å avgjøre når de vil ta i bruk produktet. Vi har gjort betydelige markedsundersøkelser og har fått mange tilbakemeldinger fra fôrprodusenter. Vi har en 2-5 år kommersialiseringsstrategi for produktet. Fôrindustrien har sagt at de vil bruke produktet, og vår ambisjon er at dette skal bli gullstandarden i bransjen.

- Vil FeedKind inkluderer de langkjedete fettsyrene EPA og DHA?

- Selv om det inneholder ca 10% fett, som tradisjonelt fiskemel, vil det ikke inneholder de viktigste omega-3 fettsyrer som finnes i fiskeolje. Vi vil imidlertid utvikle et produkt som inneholder både proteiner og omega-3 fettsyrer

Beslutningen om å legge produksjonen til England skjer etter at selskapet får etableringstilskudd på  £ 2.8 millioner Dette vil være et bidrag til den samlede investeringen på £ 30 millioner i første fase av etableringen.