Alexander Aukner fra DNB Markets.

- Det ser veldig bra ut, lenge

Tekmar: Lakseanalytiker Stein Alexander Aukner fra DNB Markets mener bransjen har mange gode år foran seg. Han tror på moderat vekst, og at superprisene vil holde i flere år. - Veksten er i hendene på myndighetene. Derfor har vi en mye bedre oversikt som gir grunnlag for en supersyklus som nesten er uhørt, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Aukner fortalte forsamlingen under konferansen at han fremover ser en kontrollert vekst, både globalt og i Norge. Mest vekst prosentvis ser han i Chile.

- Chileneren sier selv at de vil vokse tre prosent fremover, men jeg tror de vil vokse mye mer enn det. De chilenske volumene vil derfor komme tilbake, men ikke med 50 % årlig vekst som vi har sett før, sier han.

- Dermed ser vi en 3-7 % årlig global vekst i de kommende år, noe som bør være håndterbart. En slik veksten vil ikke være nok til å tilfredsstille markedet, mener Aukner.

DnB-analytikeren tror veksten i Norge vil være to prosent neste år, for så å øke til fire prosent i 2018. I Chile derimot tror han veksten i 2018 vil være hele 18 %.

70 kroner neste år

Forventningene til laksepris for neste år sier han DNB har satt til 61 kr/kg for 2017, mens forwardprisen på Fishpool er opp mot 70kr.

- Dette er hinsides de 56 kronen vi hadde for ikke så mange måneder siden. Dette er derfor et meget gunstig scenario å investere i.

Les også: Lakseanalytikerne er enige – lave volumer vil holde prisene oppe

Les også: Presidentvalget svekker kronen – gunstig for oppdretterne

8 år "oppsyklus"

Historisk sett har laksenæringen vært ganske forutsigbar, mener han, med tre års opptur og tre års nedtur.

- Nå er dette mønsteret brutt, det ser ut som vi er i en minst 8 års oppsyklus.

Videre sier han at vi ikke vil se nedgang i prisene før tidligst i 2020.

- Da først kan det bli produsert volumer som gjør at vi kan komme litt ned igjen fra ekstremprisene.

Han påpekte at historisk har alltid et brudd i oppsyklusen vær initiert av vekst i volumer.

- Men om ikke den veksten kommer eller kun i begrenset format, hva da, spurte han.

Aukner tror derfor ikke på noen snarlig priskorreksjon.

- Som sagt den har alltid vært drevet av volumvekst. Man skal også huske på at laks er en veldig liten andel av konsumentenes lommebok. Mens man i Europa spiser 25 kg kylling per pers i året, er laksekonsumet mindre enn to kg. Derfor tror jeg prisnivået kan opprettholdes.

Vekst fra landbasert

Han påpeker at konvensjonell vekst i bransjen er relativt forutsigbar. Usikkerhetsmomentet er det han kaller «non-conventional», nemlig offshore produksjon og landbasert.

- Non-conventional står globalt i dag for cirka 5000 tonn. Bare det vi vet om av prosjekter tilsier 130 000 tonn i 2020. Jeg er klar over at ikke alle disse prosjektene har fått finansiering, men det popper opp nye prosjekter hele tiden, og det er nok mange vi ikke kjenner til.

Han spurte retorisk om dette gjorde ham bekymret.

- Nei, jeg tror ikke dette blir et problem. Vi er i særklasse gode på havbruksteknologi her så vi har et stort potensial til å eksportere eksporter denne til utlandet. Derfor er jeg optimist på Norges vegne. Det å røkte fisken vil forbli kritisk. Og landbaserte anlegg stiller enda større krav til kompetanse og oppfølging. Vi har kapitalen og distribusjonskanalene, så vi kan bygge varige inngangsportaler, mener han.

Aukner viste også til at tilbudsveksten nå er ute av hendene på oppdretterne i mye større grad enn før.

- Veksten er i hendene på myndighetene. Derfor har vi en mye bedre oversikt som gir grunnlag for en supersyklus som nesten er uhørt. Det ser veldig bra ut, lenge. Tiden vi er inne i nå er veldig gunstig for å utvikle ny teknologi, og det er mye velvilje på investorsiden, understreket han til de teknologi-interesserte tilhørerne på Tekmar.