Alf-Helge Aarskog på Aquavision i Stavanger 2016. Foto: Daniella Balin.

Marine Harvest etterlyser nytt regelverk

Administrerende direktør Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest (MH) sier til kyst.no, at han ikke ser for seg en positiv utvikling for oppdrettsnæringen i Chile, før regelverket blir endret og optimalisert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I et eksklusiv intervju under Aquavision-konferansen i Stavanger, forklarte Aarskog til kyst.no at han ser store utfordringer i Chile, i forhold til Norge.

- Vi mangler reguleringer for oppdrett i landet, det er ingen klare fastsatte regler på noen måte. Dette er noe vi har og vil jobbe intenst med å få på plass, samt utvikle sammen med regjeringen. Å få nytt regelverk på plass er essensielt for vekst og en framtid for lakseoppdrett i Chile, nettopp fordi det eksisterende ikke er godt nok, opplyste Aarskog til kyst.no.

Les også: – Det viktigste er å holde laksen næringsrik

Når en sammenligninger det chilenske lovverket med det norske ser konsernsjefen ikke behov for at dette skal bli det samme, men mener det helt klart må forenkles og videreføres på lik linje med Norge, Skottland og Canada.

For mange lokaliteter

- Det regelverket det jobbes med nå er for avansert, mener jeg. Det må komme et enklere lovverk på plass, som kan fungere på en bedre måte, slik det har gjort i Norge. Det er viktig å komme til en løsning, jo før jo bedre, konstaterer Aarskog.

Marine Harvest har 193 lokaliteter i Chile, dette mener Aarskog er høyst unødvendig.

- Vi ønsker å få på plass lover som tilsier hvor mye fisk selskapene har lov å ha på hvert anlegg, dette kan gjøre at vi får færre, men bedre lokaliteter. Samtidig kan dette skape større avstand mellom hver lokalitet og det tror jeg er viktig å få til, forklarer Aarskog.

Når det gjelder algeoppblomstringen i Chile, sier han det har ført til store kostnader for selskapet, men han er sikker på at MH vil fortsette sin virksomhet i like stor grad i landet, og presse på for ny utvikling og et nytt regelverk videre de neste årene.