Fiskefôr. Illustrasjonsfoto: Skretting.

Vekst ikke lenger avhengig av tilgangen på fiskeolje

Skretting tar i bruk en ny marin olje fremstilt fra mikroalger i produksjonen av fiskefôr. Oljen er rik på EPA og DHA, og sikrer at oppdrettslaks vil være en minst like god kilde til sunt Omega-3 i fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Skretting er første som tar i bruk en ny marin omega-3 rik olje, bærekraftig framstilt fra alger, melder selskapet. Algeoljen er utviklet i tett samarbeid med Royal DSM og Evonik, og inneholder høye nivåer med de essensielle langkjedede Omega-3-fettsyrene EPA og DHA.

EPA + DHA

EPA + DHA

Med stadig mer begrenset tilgang til fiskeolje, betyr det vitenskapelige gjennombruddet at havbruksindustrien har fått en etterlengtet alternativ kilde til Omega-3 i fiskefôr. Algeoljen fjerner det som til nå har vært et av hindrene for vekst i lakseoppdrett, og betyr at flere mennesker over hele verden vil kunne dra nytte av Omega-3-rik, helsefremmende, sunn og god laks og ørret.

20 års forskningsinnsats

Det er i år 20 år siden Skretting Aquaculture Research Centre (ARC) startet sine første forsøk for å finne bærekraftige råvarealternativer til fiskeolje. I dette arbeidet har Skretting ARC samarbeidet tett med blant andre Royal DSM og Evonik Industries AG. Begge selskapene er verdensledende innenfor sine felt, og har gjennom flere år vært viktige bidragsytere til økt bærekraft i havbruksindustrien.

Gjennombruddet

Omega-3-gjennombruddet kom med oppdagelsen av en spesifikk alge som opptrer naturlig i havet. Algen inneholder høye nivåer av EPA- og DHA-fettsyrer og ser så langt ut til å være godt egnet for industriell produksjon. Oljen er allerede godkjent for bruk i Europa, og det er igangsatt pilotproduksjon med relevante volumer for industriell fôrproduksjon.

Oppdrettslaks er som kjent en god kilde til Omega-3 for mennesker, men produserer i likhet med villaks ikke Omega-3 selv. Både vill og oppdrettet laks og ørret får Omega-3 fra maten den spiser. I naturen akkumulerer Omega-3 seg opp i den marine næringskjeden fra mikroalger, som produserer Omega-3 selv.

Algeoljen som Skretting nå tar i bruk, fremstilles fra mikroalger hentet fra havet og som dyrkes på land i kontrollerte omgivelser. Ikke bare gir dette en trygg og bærekraftig produksjon av Omega-3, det sikrer også jevn og forutsigbar tilgang på fôrråvaren. De høye EPA- og DHA-nivåene i algeoljen gjør det mulig å opprettholde høye nivåer Omega-3 i fiskefôr, selv om tilgangen på fiskeolje begrenses. Skretting vil fortsette å benytte fiskeolje, som fremdeles er en god og viktig råvare.