Lokaliteter i Ofotfjorden som tilhører Ellingsen Seafood og Mortenlaks er også rammet av algeoppblomstring. Kilde: Barentswatch.

Nye lokaliteter er rammet av alger

Fiskeridirektoratet melder om spredning av alger i Ofotfjorden. Ellingsen Seafood og Mortenlaks er rammet og iverksetter nå tiltakk fortløpende. 

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Seksjonssjef Håvard Dekkerhus i Fiskeridirektoratet opplyser til Kyst.no at det er to nye lokaliteter i Ofotfjorden som er rammet av alger. Ellingsen Seafood og Mortenlaks har meldt om dødelighet på sine anlegg Stabben og Rinøyvåg hendholdsvis.

- Vi håper at de ikke er hardt rammet, men akkurat nå har vi ikke oversikt over hvor mye død fisk det er snakk om, sier han.

Ifølge Dekkerhus har Ellingsen Seafood allerede i forrige uke stoppet fôring av fisk på lokaliteten Stabben som et forebyggende tiltak. Dette er fordi lokaliteten ligger nærmest den andre lokaliteten Jevik hos Ballangen Sjøfarm som har blitt rammet tidligere forrige uke. 

- De har hatt litt antydning på dødelighet i merdene i forrige uke, opplyser ha

Uavklart situasjon

Administrerende direktør i Ellingsen Seafood AS Line Ellingsen bekrefter overfor Kyst at de opplever dødelighet av fisk på lokaliteteten Stabben, og forteller at det ser ut som at omfanget er betydelig lavere enn på andre lokaliteter som er rammet.

- Dette oppdaget vi i dag tidlig. Vi har overvåket anleggene siden forrige helg, og inspisert anlegget med kamera fire ganger for dagen. Situasjonen var normal i går kveld og i dag tidlig oppdaget vi en forøket dødelighet, sier hun.

Hun forteller videre at det er snakk om under tusen død fisk pr. merd, og at fisken har en størrelse på ca 2,5 kg. 

- Situasjonen er fortsatt uavklart, og vi er ikke i nærheten av de andre lokalitetene som er rammet, understreker hun avslutningsvis.

Full oversikt

Daglig leder Tom Jarle Bjørkly sier til Kyst at de har oppdaget dødelighet for to timer siden i to merder på lokaliteten Rinøyvåg. Han forteller videre at han følger med i kameraer og har fullstendid oversikt over hvor mye fisk er død, men har ikke lyst å gå ut med noe tall. 

- Jeg vet hvor mye fisk som er død nå, det er min oppgave å ha kontroll over det. Forøvrig er det ikke helt krise, men det er for mye fisk selvfølgelig. 

Bjørkly opplyser at de tar opp død fisk ut av merdene nå, og at de klarer å håndtere situasjonen foreløpig når det gjelder frakt av fisken. 

Kapasiteten er relativt sprengt, men det har blitt roligere på enkelte plasser, men foreløpig klarer vi å håndtere situasjonen selv, sier han avslutningsvis.