Norges Miljøvernforbund har levert anmeldelse etter rømming fra Aller Aqua Vadheim.

Anmelder Aller Aqua etter lakserømming

Norges Miljøvernforbund (NMF) har i dag sendt inn en anmeldelse på rømmingen til Vest Politidistrikt. Der ber de politiet se om økonomisk vinning kan ligge bak.

Publisert Sist oppdatert

Det opplyser selskapet i en melding.

Arne Roger Hansen, regionleder Midt-Norge i Norges Miljøvernforbund sier at dette er den verste tenkelige rømmingen som har kunnet skje på nåværende tidspunkt i Sognefjorden.

- Rømlingene er i gytemodus og går rett opp i elvene for å gyte, og er i tillegg smittet av PD, hevder han.

- Grov miljøkriminalitet

I anmeldelsen, som Kyst.no har fått tilgang til, skriver Miljøvernforbundet at den rømte oppdrettslaksen er en direkte trussel for villaksen i nærliggende vassdrag.

- NMF anser rømningen som grov miljøkriminalitet, skriver de.

Det var den 29 oktober at Aller Aqua Norge meldte om rømningen av ukjent antall laks fra deres anlegg. Fiskeridirektoratet har pålagt selskapet å drive gjenfangst i hele Vadheimsfjorden, ut til Langeneset-Verpeneset.

I anmeldelsen skriver Norges Miljøvernforbund at de krever forholdet etterforsket, og at det prioriteres høyt. Videre anmoder de at selskapet får en bot på mellom 500 og 1000 kroner pr. rømt fisk grunnet «genetisk forurensning av stedegne villaksstammer, og potensiell smitte av PD til stedegen villaks».

- Kun store bøter, samt evnt. fengselsstraff vil kunne forhindre at slike rømminger skjer i fremtiden, skriver de i anmeldelsen.

Ber politiet se på den økonomiske situasjonen

Til slutt anmoder også NMF politiet å undersøke om rømningen kan ha økonomiske motiver, med forsikringsutbetaling som grunnlag for rømningen.

- Vi ber politiet se på den økonomiske situasjonen i den Norske avdelingen av Danskeide Aller Aqua, for å se om det kan dreie seg om forsikringssvindel hvis denne laksen da er forsikret mot uhell.

Kyst.no har tidligere vært i kontakt med Aller Aqua sin danske avdeling, som kan fortelle at selskapet samarbeider med norske myndigheter om å finne ut hva som har skjedd.