Aminors hoe #0053, kun timer før hun kunne strykes ved Nord Universitet. Foto: Willy Sandaa.

Klar til å produsere 500 tonn flekksteinbit

I slutten av januar hadde Aminor en travel natt med stryking og befruktning, og påfølgende innlegg av rogn som gikk gjennom hele natten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bedriften Aminor som holder til på Halsa i Meløy kommune i Nordland hadde nylig det daglig leder Willy Sandaa beskriver som et stort kommersielt rogninnlegg.

Flekksteinbit-rogn klar for klekkeri. Foto: Willy Sandaa.

- Vi har produsert flekksteinbit siden 2014. Da var det kun testproduksjon, men allerede etter fire år i 2018, ligger vi an til å slakte 100 tonn med stor og fin flekksteinbit fra vårt andre rogninnlegg, fra 2015-generasjonen.

Sandaa sier at oppdrett av hvit marinfisk innebærer null bankfinansiering og dermed også høy risiko for private aksjonærer.

- Dette medfører i sin tur at vi må vise at det er mulig å bygge en bærekraftig produksjon på rekordtid.

Eggene som nå ligger i klekkeriet er tilstrekkelig til å produsere 500 tonn slaktefisk i 2020, og da har de beregnet en 50 prosent dødelighet i den tidlige livsfasen.

- Lykkes vi med å redusere dødeligheten i årets startfôring, noe jeg mener er mulig, skal vi forhåpentligvis kunne selge vår første yngel til andre produsenter allerede i høst.

Og interessen er stor opplyser den daglige lederen, han har blitt kontaktet av fem interessenter som ønsker å starte sin egen matfiskproduksjon av arten.

Les også: Ny giv for oppdrett av flekksteinbit

Befruktningen

Den portugisisk masterstudenten Joao utfører spermanalyser (CASA) midt på natten ved Nord Universitet 31.01.17. Foto: Willy Sandaa.

Stamfisken holdes ved Nord Universitets forskningstasjon i Mørkvedbukta, og samarbeidet med forskingen mener Sandaa er avgjørende for om kommersiell produksjon av arten skal fungere.

Blant annet er det viktig at rogn-inlegget gjøres rett. Ifølge Sandaa hevdes det at flekksteinbiten har indre befruktning.

- Derfor vil biologien ha det slik at egg og melke må blandes "tørt". Hunnene strykes hvorpå vi tilsetter melken direkte i ovarievæsken og vender den inn i eggemassen. Etter dette står eggene til kjøling i flere timer for å sikre tilstrekkelig kontakttid.

Når eggene så overføres til klekke-enhetene, faller de raskt til bunnen, ovarievæsken vannes ut og eggene kleber seg til hverandre.

Les også: Bare en steinbit-oppdretter gjenstår

- Jobb for viderekommende

Å se når fisken er gyteklar er ikke like lett, forteller den daglige lederen.

- Det er en jobb for viderekommende, svarer Sandaa om å vurdere når fisken er gyteklar.

Han sier at selv om de har jobbet med sin egen stamfiskbestand siden høsten 2014 plukker de stadig opp nye tegn som hunnfisken viser før gyting.

- Samtidig mister vi i "ny og ne" egg i karene fordi vi ikke lykkes med å registrere noen tegn i forkant, sier han og legger til at de i gytesesongen fra november til februar må følge gyteklare hunnfisk opp mer eller mindre døgnet rundt.

- Her har vi ett tett samarbeid med Nord Universitet, og vi har i år kartlagt en rekke nye tegn som vi håper skal gjøre jobben letter i årene som kommer.

Han nevner blant annet endret adferd, bukting, krøller halen, buken siger ned og såklart åpning som tegn på at gytingen er i gang.

- Dersom vi stryker hunnfisken for tidlig, vil de ikke slippe eggene, selv om de hadde god åpning. Vi må vente til de er 100 prosent klare og det kommer ovarievæsken ut, gjerne sammen med ett par rognkorn.

Det er kun da de lykkes med å oppnå god befruktningsprosent på 94 til 95 prosent, ifølge Sandaa.

Klekking

62L eller i overkant av 300 000 rognkorn er inkubert.  Aminors klekkeriavdelinger er nesten fulle, opplyser Sandaa. Foto: Willy Sandaa.

Etter at eggene er befruktet flyttes rognen inn på klekkeriet der Sandaas nyeste "batch" nå ligger.

- Eggene inkuberes i totalt 900-1000 døgngrader, før sjokking og klekking. Temperaturen påvirker utviklingen og antall døgngrader før klekking. Lav temp 4-6 grader gir bedre utvikling, lavere antall der før klekking og ikke minst lavere dødelighet enn inkubering ved 8 grader.

Selv små variasjoner i temperatur har de erfart å kunne være skjebnesvangert.

- Selv en endring på 1- 1,5 grader over natten har gitt stor klekking selv ved 3-400 døgngrader.

Til sammen er eggene mellom fem til seks måneder i klekkeriet før de klekkes.

- Da inkuberes de ved 5-6 grader i totalt mørke, i et totalt vibrasjonsfritt klekkeri, opplyser han.

Da larvene er rundt 22 millimeter kan det påbegynnes startfôring etter som de klekkes relativt ferdig utviklet.

- De klekkes mer eller mindre ferdig utviklet med mage og tarm ferdigutviklet. Allerede på dag 2 har vi registrert larver som aktivt spiser tørrfor, selv opp til 1mm partikkelstørrelse, opplyser en fornøyd Sandaa.

Les også: Her svømmer et nytt oppdrettseventyr