Angélica Reyes, ved Institutt for ernærings- og næringsmiddelteknologi i Chile (INTA). Foto: Daniella Balin.

Nye verktøy for listeriabekjempelse

Chile: Et nytt raskt påvisningskit, og bruken av kobber ved lave temperaturer i løpet av laksebehandling, er to nye alternativer for å redusere nærværet av listeria, mener Angélica Reyes, ved Institutt for ernærings- og næringsmiddelteknologi i Chile.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Under en mattrygghetskonferanse i regi av det chilenske "Institute of Salmon Technology" (Intesal), snakket Angélica Reyes om to nyutviklede metoder knyttet til h.h.v. påvisning og kontroll av bakterien Listeria monocytogenes, skriver fishfarmingexpert.com (engelsk), og salmonexpert.cl (spansk).

Bakterien er en utfordring i bearbeidingsindustrien, da den er svært hardfør og kan danne biofilm.

- Listeria, Salmonella, og shiga-toksinproduserende E. coli-stammer (STEC) er de viktigste matbårne sykdomsorganismene i verden, og de er ansvarlig både for tusenvis av sykehusinnleggelser, dødsfall, sykefravær, nedstengning av bearbeidingsanlegg og tilbakekalling av produkter fra markedet, forklarte Reyes.

Takket være støtte fra University of Chile, INTA, og Copec-UC Foundation, har Angélica, sammen med sin kollega Paola Navarrete, utviklet et qPCR-kit for påvisning av disse patogenene. Teknologien har vist seg å være effektiv, og de jobber nå med validering, optimalisering og internasjonal sertifisering.

Hun snakket også på konferansen om en studie som har undersøkt bruk av kobber som desinfeksjonsmiddel for å redusere tilstedeværelsen av listeria.

- Vi oppdaget at kulde øker listerias giftfølsomhet for kobber.

Forskningen er gjort i laboratorium, og neste steg nå er å kontakte kommersielle selskaper for å utføre felttester. I tillegg vil en søke om midler for å kommersialisere ideen, melder Salmon Expert.