Kjønnsmoden hannlaks fra Aquagen. Foto: Aquagen.

– Kan ikke utelukke aksept for GMO på lengre sikt

- Uansett hva man mener om GMO-laks er FDA sin godkjenning av AquaBountys genmodifiserte laks historisk, sier Anne Vik Mariussen fra Aquagen. Hun mener likevel at bruk av kunnskap om laksens egne gener innen avlsarbeidet fremdeles har et stort potensiale, uten at man benytter seg av GMO-teknologi.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mariussen forteller at Aquagen ikke har noen praktiske erfaringer med genmodfisering av laks og at deres program er basert på 45 år med tradisjonell familiebasert avl. De siste 6-7 årene er dette supplert med nye metoder som spesielt gir fremgang på egenskaper knyttet til sykdomsresistens og kvalitet, ifølge Mariussen.

Les også: Ønsker ikke GMO-laks som markedsprodukt

- De nye metodene tar i bruk resultater fra egen forskning som dokumenterer sammenhengen mellom laksens gener og hvilke egenskaper de påvirker. Dette gir en betydelig forbedring i form av økt presisjon og hurtigere fremgang på ønskede egenskaper. Vi mener at bruk av kunnskap om laksens egne gener innen avlsarbeidet fremdeles har et stort potensiale uten at man benytter seg av GMO-teknologi, sier hun.

Hva tenker dere om GMO-laks?

- Uansett hva man mener om GMO-laks er FDA sin godkjenning av AquaBountys genmodifiserte laks historisk. Dette er første gang et dyr som skal gå til matproduksjon er godkjent og dermed kan selges i USA. FDA godkjenningen slår fast at konsum av GMO-laksen ikke er forbundet med noen økt helserisiko sammenlignet med å spise ikke GMO-laks, forklarer hun.

Les også: Marine Harvest vil ikke produsere GMO-laks

På trass av godkjenningen viser hun til at det fremdeles er betydelige restriksjoner knyttet til produksjon av laksen.

- Den kan nå selges i USA, men den kan foreløpig ikke produseres i USA. Produksjonen kan utelukkende skje ved to landbaserte anlegg i Canada og Panama, samt at produksjonslisensen forutsetter at GMO-laksen må både være såkalt «all female» og triploid.

- Kan ikke utelukke aksept for GMO

Hun sier at de ikke tror at en laks som er modifisert til å produsere større mengder veksthormon, er et produkt som får stor aksept hos forbruker. Uansett om prisen er lavere og FDA har slått fast at det er ingen risiko knyttet til å spise laksen.

Les også: Nå kommer GMO-laksen

- På lengre sikt kan man imidlertid ikke utelukke aksept for GMO-mat, spesielt når det er åpenbare helsemessige eller miljømessige gevinster å hente med å bruke teknologien, sier hun.

Hun understreker at GMO-laks er et uaktuelt produkt for Norge og Europa, både på kort og mellomlang sikt.

- Godkjenningskravene for produksjon og salg av GMO i Europa er lang strengere sammenlignet med USA, sier hun.

Hvor mye raskere enn norsk oppdrettslaks vokser GMO-laksen?

- I følge AquaBounty bruker deres laks halvparten av tiden til å nå markedsstørrelse sammenlignet med en ikkeGMO-laks. Forskning utført av uavhengige grupper viser at det er et potensiale dersom man modifiserer laks som ikke har vært avlet på.

- Sammenligner man med laks som har vært selektert for vekst, har forsøkene vist små forskjeller. Husk også at det er over 25 år siden denne GMO-laksen ble laget. I samme tidsrom har det tradisjonelle avlsarbeidet hatt en betydelig fremgang både på tilvekst og andre egenskaper.

Les ogsåMener GMO-laksen ikke vokser raskere enn konvensjonell fisk

Hvor mye vil man kunne tjene på GMO-laks tilveksten?

- Det som er forretningsideen til AquaBounty er at deres fisk er spesielt godt tilpasset hurtig vekst i landbaserte anlegg, og at godkjenningen fra FDA nå åpner for kostnadseffektiv og miljøvennlig nasjonal produksjon i USA. Deres mål er at denne laksen skal kunne erstatte importert laks fra Chile og Norge.

- Med Atlantisk laks sin posisjon som det nest viktigste sjømatprodukt i USA, ligger det definitivt et potensiale dersom de lykkes med å overbevise amerikanske investorer og konsumenter, konkluderer hun.