Daglig leder Tor Espen Skoglund, sier Aqua Circle nå skifter navn til Aquality AS. Her styrer han fôret rognkjeksen vil få fra datamaskinen med spesialtilpasset programvare. Foto: Therese Soltveit.

Leverer sitt første fôringsanlegg for rensefisk

Det nyetablerte selskapet Aqua Circle har nylig lansert nyheten fôringsanlegg for rognkjeks/leppefisk med programvare. Denne uken ferdigstiller de prototypen og sender den til sin første kunde på Sørlandet. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Stadig nye kjøpere viser sin interesse for det vesle Os-baserte selskapet, som holder til i Hegglandsdalen i egne produksjonslokaler. Da Kyst.no besøkte anlegget var de i full sving med å ferdigstille prototypen som skal leveres til Norsk Oppdrettservice.

I et samarbeid med rognkjeks-firmaet har de lansert et sentralfôringsanlegg for rensefisk de har utviklet og jobbet med de siste månedene.

Les også: Full trøkk hos Aqua Circle

Daglig leder Tor Espen Skoglund og tekniker Ronni Østrem i Aqua Circle er spente før levering. Foto: Therese Soltveit

Aqua Circle har per i dag kun en fast ansatt som er daglig leder Tor Espen Skoglund. Selskapet startet opp med fôringsmaskiner/autofeeder for rognkjeks og har deretter fått på plass flere produkter.

Systemet de nå lanserer er for småskala fôring til settefiskanlegg.

- Den første prototypen skal leveres til Norsk Oppdrettservice denne uken, sier daglig leder Tor Espen Skoglund, noe han ser frem til.

På plass før jul

Prototypen er skalert til å fôre 15 kar. Selskapet mener fordelen med deres produkt er å vite spesifikt hvor mye fôr fisken får, som du kan fordele utover dagen i mindre mengder men oftere.

Vi skal i dag kjøre noen fullskala tester lokalt, før vi leverer produktet til kunden. Planen er også at noen potensielle kunder skal få se en demokjøring her på Os før vi sender det, sier Skoglund til Norsk Fiskeoppdrett.

Han mener en av fordelene med dette anlegget er at de har en kasse med fôr til hvert kar med fisk. Da kan de lett bytte til en annen type fôr eller til medisinfôr for hvert bestemt kar om det er ønskelig.

– Vi har samtidig full kontroll på mengden fôr som blir distribuert til hvert kar, ned til grammet. Det blir litt opp til hver enkelt kunde hvor mye informasjon de ønsker å hente ut fra systemet, men mulighetene er uendelige, sier Skoglund.

Han bemerker seg at noen oppdrettere ønsker å ha større siloer med fôr.

- Vi ser helt klart fordeler med mindre siloer fordi det blir hurtigere sirkulering i fôret, slik at det ikke blir råttent.

Skoglund sier at det er fare for at fôret blir rått, hvis blir for mye fuktighet i boksene.

- Det vi anbefaler er å ha fôringsanlegget i et tørt rom, derfor har vi har tilpasset denne prototypen med femti meter slange. Så slangen kan justeres alt etter oppdretteren sitt behov. Det trengs bare litt mer trykk for å få foret gjennom slangen, forklarer han.

Leverer i flere størrelser

Totalt kan selskapet se for seg å levere sentralfôringsanlegg opp til femti kar per levering. Produksjonstiden varierer etter bestilling, men Skoglund ser for seg en leveringstid på rundt to måneder.

Sentralfôringssytemet er under ferdigstilling og vil bli levert til kunde denne uken, etter de siste testene er fullført. (På bildet mangler det lokk på fôringsanlegget) Foto: Therese Soltveit

- Vi bruker tid på design og tegning først. Deretter må vi bestille deler og sette maskinene sammen, siden alt er spesialtilpasset kunden. Programvaren vi leverer er ferdigstilt, men vi kan også legge til flere sensorer og andre tilpasninger de skulle måtte ønske, påpeker han.

Han sier målet er å få laget en standardløsning som lett kan utvides med så mange kar kunden ønsker å fôre til.  Dette vil få leveringstiden betraktelig ned.

Selskapet bruker underleverandører fra Rogalandsområdet.

- Vi mener fôringsutstyret har stor fleksibilitet og er brukervennlig. Programvaren som er installert er enkel å håndtere og vi vil lære de opp med systemet når vi leverer produktet.

- PLS-programmeringen er laget av vår tekniker Ronni Østrem, vi kaller han PLS-kongen eller poteten her på bygget, flirer Skoglund.

Måler vekten

- Vi tilpasser oss etter kunden og hvor mange kar de ønsker å fôre. En annen fordel er programvaren som viser vektcellene som er på siloene. Der du lett kan kontrollere fôrmengden via dataen, samtidig som det kommer opp alarmer dersom det er for lite fôr igjen eller hvis spyletiden er for kort, forklarer de to.

En avansert Siemens industri-PC hører til produktet. Den har leveringstid på seks uker.

- Det er en dyr maskin, men den tåler å være i bruk 24 timer i døgnet. Den er laget for nettopp denne typen bruk, sier Skoglund.

Stor lufttrykks-tank som hører til systemet. Foto: Therese Soltveit

Selskapet ser for seg at dersom etterspørselen til produktene øker betraktelig, må de ansette flere medarbeidere på nyåret.

Fakta:

  • Fôringsanlegget som Aqua Circle har utviklet bygger på de samme prinsippene som et fôringsanlegg for laks.
  • Den største forskjellen er størrelsen, og det faktum at alt styres ved hjelp av trykkluft.
  • Den er tilpasset og beregnet for småskala fôring.
  • Programvaren inneholder temperaturmålinger i karene, oksygenmåler, salinitetsensor og luftmengde-måler.