Aqua Knowledge holder på å teste Viewpoint Seafarm sitt konsept for havbasert oppdrett. Foto: Aqua Knowledge.

Bassengtest av Viewpoint Seafarm`s modulære havanlegg

Denne uken er flere norske selskap i Nederland hos MARIN for å teste ut konseptet med gjenbruk av oljerigger som base for storskala havbasert fiskeoppdrett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Representanter fra Nova Sea, Aibel, Moss Maritime, Aqua Knowledge og Viewpoint Seafarm er denne uken i Wageningen i Nederland hos MARIN (Maritime Research Institute Netherlands) for å teste ut konseptet med gjenbruk av oljerigger som base for storskala havbasert fiskeoppdrett.

Konseptet som det er søkt 20 utviklingstillatelser til testes for bølgehøyder mellom Hs 3,7m og Hs 8m samt strømhastighet opp til 1m per sekund, melder Aqua Knowledge i en pressemelding. 

Daglig Leder i Viewpoint Seafarm Kåre Olav Krogenes er svært fornøyd med testene så langt.

- Både den skalerte modellen og fasilitetene er svært bra og vi får med denne testen verifisert at konseptet vil fungere som tiltenkt selv på de mest utsatte lokalitetene sier Krogenes. Grunntanken i Viewpoint prosjektet er at alle operasjoner kan gjennomføres uten bruk av støttefartøyer og at med riggen som base vil operasjoner som lusebehandling, sortering av fisk og nothåndtering kunne gjennomføres i kontrollerte former på eksponerte lokaliteter, sier han. 

Prosjektgruppen som er samlet i Nederland har ledende kompetanse på design og konstruksjon av offshore anlegg og havbruksanlegg. Viewpoint Seafarm ser første utsett med fisk i 2020 der vil det vektlegges høyt fokus på fiskevelferd.

- Anlegget ligger veldig fint og har svært begrenset bevegelse selv i høye bølger. Vi har stor tro på at produksjon av laks i denne type merder på eksponerte lokaliteter gir god fiskevelferd og sikre arbeidsplasser i en viktig kystnæring, avslutter han.

Anlegget skal etter planen bygges av Aibel AS i som i samarbeid med Moss Maritime har ansvar for ombygging av oljeriggen og konstruksjon av merdene som skal være tilknyttet riggen. Mørenotselskapet Aqua Knowledge har i prosjektet utarbeidet et nytt notkonsept som vesentlig forenkler drift og utskifting av not og luseskjørt.

Konseptet er patentert og prosjektet er finansiert av private investorer og Innovasjon Norge.