F.v. Simon Kveinå (kundeansvarlig Vestlandet), Sveinung Kristiansen, (daglig leder), Lars Berg-Hansen (forretningsutvikler) viser frem den nyutviklede kjeglesprederen. Foto: NorseAqua.

Tar tak i utfordringene på merdkanten sammen med oppdrettere

Aqua Nor: NorseAqua lanserer hele tre nye produkter for å gjøre hverdagen til oppdrettere enda lettere. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Siden etableringen i 2014 har NorseAqua solgt tare, fôringsautomater og andre løsninger til havbruksnæringen for mer enn 100 millioner kroner. Innovasjonene ga 5,8 millioner i overskudd i fjor, dette har selskapet bestemt til å investere i nye produkter. De er snakk om et pumpehus, et et gjenfangstsystem og en kjeglespreder.

Utplassert i 70 merder

Sistnevnte produktet er et resultat av halvannet år med utvikling og testing i samarbeid med SalMar ifølge NorseAqua-gründer og hovedeier Lars Berg-Hansen, som i forrige uke gikk over i stillingen som forretningsutvikler i selskapet.

- Kjeglesprederen er utviklet for å gi lettvint startfôring av smolt, bedre overlevelse, mindre fôrspill og mindre variasjon i størrelsen på fisken.

Ifølge Berg-Hansen er fôrsprederne med det karakteristiske kjegledesignet nå utplassert i 70 merder langs kysten. Forretningsutvikleren forteller at tilbakemeldingene fra oppdretterne tyder på at kjeglesprederen gir et jevnt spredningsbilde og god fôrkontroll.

- Vi er svært takknemlige for at SalMar kommer til oss for å samarbeide om optimalisert tilvekst. Vår grunntanke er å ta tak i utfordringer på merdkanten sammen med dem som jobber der hver dag, sier Berg-Hansen. 

NorseAqua-teamet er på plass i Trondheim for å snakke med oppdrettere. Foto: Margarita Savinova.

Løfter 2 000 rensefisk

Det nyutviklede gjenfangstsystemet er en konsekvens av idemyldringen som oppsto da NorseAqua arrangerte kjeledresstreff tidligere i år. Berg-Hansen understreker at samarbeidet med oppdretterne er et veldig viktig grunnlag når de utvikler nye produkter.

Ifølge Berg-Hansen er systemet utviklet for effektiv og skånsom gjenfangst av rognkjeks, og kan løfte mer enn 2 000 rognkjeks ut av merden på ett enkelt løft. Systemet leveres med våthåv, slik at fisken oppholder seg i vann under hele gjenfangstoperasjonen.

- Gjenfangst er et tiltak som sikrer både fiskevelferd og lønnsomhet, sier Berg-Hansen.

En av ansatte i NorseAqua presenterer det nye pumpehuset. Foto: Margarita Savinova.

Samarbeider med stor aktør

Berg-Hansen tar også med seg et nyutviklet pumpehus til messehallene i Trondheim. Oppfinnelsen, som beskytter notveggen fra vannpumpen, er utviklet i samarbeid med Lerøy. Oppdrettsgiganten faser nå inn NorseAqua-produktet på sine lokaliteter.

- Lerøy tar rømningssikkerhet på største alvor, og det er veldig tilfredsstillende at et relativt lite selskap som NorseAqua kan være med på å utvikle teknologi for økt bærekraft og sikkerhet, sier Berg-Hansen.