GMO-laks markedsklar innen to år

Aquabounty er veldig fornøyd med at det amerikanske Food and Drug Administration (FDA) har godkjent deres søknad om å produsere GMO-laks for humant konsum Aquadvantage laks. Nå forventer selskapet å spre ordet blant forbrukere og lakseoppdrettere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- FDA-godkjenning bekrefter at Aquadvantage Laks er et sunt og næringsrikt sjømatprodukt, tilsvarende konvensjonell oppdrettslaks, og at den ikke vil ha en negativ innvirkning på miljøet, sier Henry Clifford, visedirektør for markedsføring og salg hos Aquabounty til salmonexpert.cl.

Etter fem år med analyse og vurderinger har FDA godkjent det første GMO husdyr for konsum. I følge Clifford, vil deres primære oppgave nå bli å informere markedet og konsumentene om de mange fordelene med Aquadvantage-laks. Aquabounty hevder blant annet at deres GMO-laks er mer bærekraftig, vokser raskere enn den tradisjonelle oppdrettslaksen, kan produseres overalt i resirkuleringsanlegg og krever mindre fôr.

- Vi forventer at det vil ta minst to år før det nye produkt er på markedet, sier han, og legger til at øyerogn fra Aquadvantage-stammen er steril og består bare av hunnkjønn. Disse vil bli produsert i Canada, og deretter fraktet til Panama for påvekst før laksen eventuelt eksporteres til USA for salg, sier Clifford. 

Han legger til at canadiske myndigheter i 2013 godkjente den kommersielle produksjonen av Aquadvantage-yngel på sitt klekkeri på Prince Edward Island.

- Dette bekrefter at produksjonen av Aquadvantage laks ikke vil påvirke miljøet når den blir produsert på de vilkår som er angitt i den kanadiske godkjenning, sier Clifford.