AquaBounty kan nå selge GOM-laks ikke bare til Canada, men også til USA. Derfor starter de også opp produksjon i USA.

Fikk tillatelse til salg av GMO-laks i USA. Starter umiddelbart

AquaBounty vil starte prosessen umiddelbart med å overføre transgene lakseegg fra Canada til deres anlegg i Indiana i USA, etter at US Food and Drug Administration (FDA) har løftet på importforbudet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

FDA annonserte før helgen at spørsmålet om hvordan GMO-laksen skulle merkes, nå er løst etter et vedtak i Kongressen rundt “National Bioengineered Food Disclosure Standard”, der man har bestemt at mat som inneholder transgen laks skal merkes med dette.

FDA godkjente egentlig AquaBountys laks for salg i USA i 2015, men stoppet midlertidig importen på grunn av utfordringer rundt hvordan dette skulle merkes.

Tapte ti millioner i fjor

AquaBounty-sjef Sylvia Wulf er glad for vedtaket og påpeker at laksen er godkjent basert på en meget omfattende vitenskapsbasert gjennomgang, som har vist at laksen både er trygg og oppfyller alle andre lovkrav.

- Vi starter nå umiddelbart prosessen med å importere egg fra vårt klekkeri i Canada for å begynne å produsere matfisk på vårt anlegg i Indiana, sier hun.

Kunngjøring fra FDA er av stor betydning for det Massachusetts-baserte AquaBounty, som har tapt over 37 millioner dollar de siste tre årene. Selskapets aksjeverdi skal også ha reagert betydelig positivt på nyheten.

Hittil har AquaBounty produsert små mengder laks i Panama, og har så langt bare kunnet selge sitt produkt i Canada. I fjor slaktet de sin andre produksjon i Panama og solgte fem tonn som filet i Canada.

Inntektene for selskapet for 2018 ble på skarve 84 000 dollar, mens kostnadene endte på 10,45 millioner dollar.