Neptun 3 versjonen ligger på lokaliteten Molnes ved Skånevik. Foto: Marine Harvest.

Marine Harvest setter ut ny fisk i Neptun 3

Denne helgen skal en ny generasjon fisk settes inn i den lukkede merden. Siste innsett i gigantmerden var en suksess, og nå skal teknologien ytterligere dokumenteres.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Merden Neptun 3 er produsert av Aquafarm Equipments på bestilling fra Marine Harvest. Tidligere har det også blitt laget en testmerd som selskapet har prøvd ut.

Kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad fra Marine Harvest, informerer at selve tanken har vært forsterket og bygget høyere etter utfordringene de hadde ved første utsett. Flere merder av denne typen har selskapet likevel ikke planer om å ta i bruk enda.

-  Vi tilegner oss stadig mer kunnskap om hvordan vi best mulig kan drifte teknologien. Før vi eventuelt velger å sjøsette flere merder som dette, så er det fremdeles behov for mer kunnskap, sier Nævdal-Bolstad til kyst.no.

Forrige utsett påpekes likevel at var en suksess, da de greide å holde fisken fri for både sykdom og lakselus.

- Vi ser at det er en fordel at fisken får en god start i det som er en sårbar periode, gjennom at den får vokse i skjermende omgivelser. Denne helgen foretar vi nytt utsett av smolt, og dette skal ut i merdene til våren.

Eivind Nævdal-Bolstad, kommunikasjonssjef i Marine Harvest. Foto: CF Wesenberg.

Laksepenger til kommunen

Det var forrige uke det ble klart at Marine Harvest har fått fast tillatelse på konseptet de ble gitt en mørkegrønn tillatelse for tilbake i 2014. Dette betyr laksepenger til kommunen.

- Det diskuteres stadig nye avgifter for næringen om dagen, og jeg håper særlig politikerne på Stortinget merker seg saker som dette. Vi er glad for at Etne nå får over 10 millioner, og vi har tidligere betalt 7,5 millioner til Flekkefjord kommune for å vokse der nede. Vi er enige i at kommunene bør få mer ut av vår tilstedeværelse, og Marine Harvest har allerede betalt flere millioner til Havbruksfondet som er opprettet.

-  Til neste år vil vi se flere ordførere som jubler over friske penger i kommunekassen etter utdelinger fra fondet, og jeg håper derfor Stortinget har litt is i magen når de fremover skal diskutere nye avgifter for næringen. I stedet for å finne på nye avgifter, bør de gjøre om fordelingsnøkkelen til at 100 % av fondet skal tilfalle kommunene. Det er et enkelt grep som kan gjennomføres raskt og som burde ha tverrpolitisk støtte, oppfordrer han.

 Om Neptun-3: 

  • Merden er 22 meter høy og 43 meter i utvendig diameter.
  • Neptun 3 er laget i GRP (glassfiber) og har en innvendig diameter på 40 m.
  • Merden er bygget fra GRP-elementer og forsterket med stål i områder som opplever høye spenninger.
  • Buret består av flere elementer boltet sammen med bruk av en spesiell utviklet teknologi.
  • Konstruksjonen omfatter også et pumpesystem, som gjennom en sil-enhet trekker store mengder vann fra en dybde på 25 m eller mer.
  • Avfall fra fisk og annen forurensning i buret samles opp i den skrånende bunnkjeglen. Et fleksibelt rør kobles til det laveste punktet og fører avfallet opp til slamseparatoren.