Den nye dokumentarboken ”Gullegg - Historien om Aquagen og genetikkens betydning for akvakulturen”, gir et unikt innblikk i arbeidet for oppdrettsfisken som er blitt en av Norges viktigste eksportvarer. Foto: AquaGen. Illustrasjonsfoto: AquaGen.

- Ny bok avslører ukjente opplysninger om oppdrettshistorien

Ifølge forfatter Arne Storset har man brukt fire år på å ferdigstille en bok om AquaGen som hevdes skal kaste nytt lys over oppdrettshistorien. - Når du ser på bedriftens utvikling er den veldig parallell med oppdrettsnæringens utvikling, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Da jeg ble pensjonist, fikk jeg utfordringen med å skrive denne boken om AquaGens historie, forteller Arne Storset til Kyst.no. 

Med seg på laget har den tidligere AquaGen forskeren fått medforfatter Magne S. Otterdal og internasjonal pressefotograf Gorm K. Gaare.

Storset har stått for historiefremstillingen av Aquagen som avlsselskap, og forteller det har vært svært intressant å jobbe med denne boken, som lanseres i disse dager.

Arne Storset, seniorforsker i AquaGen. Foto: Privat.

Fire års arbeid

Storset sier de har jobbet siden 2014 med boken, der arbeidet har gått over perioder.

- Den mest intensive arbeidet gjorde vi i fjor da boken ble ferdigstilt, legger han til.

Boka handler først å fremst om historien til AquaGen som selskap.

- Det som er spesielt med bedriften er at utgangspunktet for avlsarbeidet til selskapet ble påbegynt på 70-tallet, på samme tid som det kommersielle fiskeoppdretttet og oppdrettsnæringen lykkes og slo gjennom. Det som opprinnlig startet som et forskningsprosjekt av fiskegentikk på 70-tallet, ble et vellykket avlsselskap som kunne betjene og samarbeid med havbruksnæringen, forteller Storset.

- Når du ser på bedriftens utvikling er den veldig parallell med oppdrettsnæringens, påpeker han. 

- Gullegget er rognen

Boken har fått tittelen «Gullegg – Historien om Aquagen og genetikkens betydning for akvakulturen», og Storset viser til at rognen er utgangspunktet for avlsselskapet, og gullegget i denne sammenhengen.

I en pressemelding skriver selskapet at boken skal kaste nytt lys over oppdrettshistorien, og gi utilslørt dokumentasjon av en av oppdrettsnæringens mest bemerkelsesverdige bedrifter.

Boken skal gi leserne et unikt innblikk i arbeidet for å domestisere et nytt husdyr, oppdrettsfisken som er blitt en av Norges viktigste eksportvarer. Samtidig skal boken bidra med nye, og hittil ukjente opplysninger som berører hele utviklingen i norsk og internasjonal oppdrettsnæring.

- Akvakulturnæringen har ikke vært og er ikke et sted for sarte sjeler. Fra pionertiden rundt 1970 til den globale milliardnæringen de første tiårene etter 2000, har utfordringene, motsetningene og dramaene vært like tallrike som suksessene og fremgangene i næringen og blant aktørene, skriver forfatterne i forordet til boken.

Nytt lys over historien

I tillegg til å være en historisk bok, skal den ha både dokumentariske og faglitterære kvaliteter.

- Den byr på kunnskap om fremveksten av akvakulturen som tidligere ikke er belyst på denne måten. Den røde tråden er hvordan avl, genetikk og forskning er drivkrefter bak oppdrettsnæringens eventyrlige fremgang. Boken ser også inn i det fremtidsrettede arbeidet for å utvikle en bærekraftig, global matproduksjon med utgangspunkt i akvakulturen.

- Jeg er imponert over hva forfatterne har funnet og dokumentert om både Aquagens historie og oppdrettsnæringen for øvrig, spesielt hvordan de har klart å knytte sammen tilsynelatende uavhengige historiske bruddstykker på en måte som har gitt meg bedre forståelse av hvordan oppdrettsnæringen fremstår i dag, sier Odd Magne Rødseth, styreleder i Aquagen i en pressemelding. 

Teksten fortsetter under bildet. 

Teknologiske fremskritt

Administrerende direktør Nina Santi mener boken får godt frem hvordan avlsarbeidet har utviklet seg til en høyteknologisk vitenskap.

– Det har vært en prosess over mange år, basert på omfattende forskning og utvikling. Dessuten har næringen vist stor evne og vilje til å investere i produkter og tjenester basert på fremskritt innenfor forskning og teknologi, sier Santi i pressemeldingen.

Kriser og suksess

Boken handler ikke bare om suksessrike fremskritt for Aquagen og lakseavl. De påpeker også at den berører både de krisene og uenighetene som har preget både bedriften og akvakulturens utvikling.

• Hva skjedde med Aquagen da norsk oppdrettsnæring var nede for telling ved inngangen til 1990-årene, markert ved konkursen i Fiskeoppdretternes salgslag?

• Hva skjedde med Aquagen da Bondevik-regjeringen nærmest ga bort aksjer i et stort antall norske selskaper som i utgangspunktet var eid av det som i dag er Innovasjon Norge?

• Hvordan havnet norsk oppdrettsnærings ”arvesølv” til slutt hos ikke-norske eiere? Disse og en rekke andre spørsmål blir belyst i dokumentarboken.

Om forfatterne: 

  • Forfatterne Arne Storset og Magne S. Otterdal har laget boken sammen med fotograf Gorm K. Gaare.
  • Storset kjenner Aquagen og oppdrettsnæringen fra innsiden etter to tiår som spesialveterinær og forskningssjef i bedriften, og nesten to tiår som veterinær på Sunndalsøra.
  • Otterdal har bakgrunn som journalist, redaktør, forfatter og publisist, med bl.a. nesten tre tiår i Dagens Næringsliv. Det siste tiåret har han jobbet med en rekke publiseringsaktiviteter, i bl.a. Oslo Business Memo og Blue Frontier Media.
  • Gaare har bakgrunn som internasjonal pressefotograf, og har i en årrekke dokumentert nærings- og samfunnsliv, bl.a. i Dagens Næringsliv. Otterdal har også vært prosjektleder og redaktør for boken, som er utgitt av Blue Frontier Media.
Den nye dokumentarboken ”Gullegg - Historien om Aquagen og genetikkens betydning for akvakulturen”, er nylig lansert. Foto: AquaGen.

Om boken: 

Boktittel: ”Gullegg – Historien om Aquagen og genetikkens betydning for akvakulturen”

Forfattere: Arne Storset; Magne S. Otterdal; Gorm K. Gaare

Innbinding: Innbundet

Utgivelsesår: 2018

Forlag: Blue Frontier Media AS

Kategori: Dokumentar

Språk: Bokmål

ISBN 978-82-303-3766-0

Antall sider: 300