Her blir «Aquatraz» slept gjennom Nærøysundet i Rørvik, på vei til lokaliteten Kvitneset. Foto: Midt-Norsk Havbruk

Nye «Aquatraz» på plass - Se video fra slepet

Oppfølgeren til utviklingskonseptet «Aquatraz» har nå ankommet Midt-Norsk Havbruk lokaliteten Kvitneset, der den blir testet før 200 000 laks skal få seg ny bopæl.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I helgen ble det spennende utviklingskonseptet «Aquatraz 2» slept til Rørvik, der flere fartøy var i aksjon for å få flyttet den gigantiske merden fra verftet Fosen Yard til lokalitet. 

Tester gjennomstrømming

Prosjektleder Steingrim Holm forteller til Kyst.no at «Aquatraz 2» nå ligger på lokaliteten Kvitneset der den skal testes ut, før den senere vil bli flyttet til lokaliteten Eiterfjorden.

- Vi skal ha litt ulik testing og forsøk på merden nå. Denne uken blir det noen gjennomstrømningsforsøk før den går videre til Eiterfjorden, der den skal forankres og tas i bruk.

Prosjektleder Steingrim Holm forteller til Kyst.no at det gikk knirkefritt å slepe utviklingskonseptet deres på plass i helgen. Foto: Ole Andreas Drønen

- Vi vil sette fisk ut i merden i slutten av april, etter planen blir dette i uke 17, legger han til.

Holm kan fortelle at slepet ble gjennomført med egne båter, og at turen gikk knirkefritt.

- Nybåten vår «Hermann JR» er godkjent for slep, og har slepeutstyr og full pakke, i tillegg til et annet fartøy som er godkjent for slep, som følgte bak og styrte.

Les også: Servicefartøyet «Hermann JR» overlevert til Midt-Norsk Havbruk

200 000 fisk får ny bopæl

«Hermann JR» har god kontroll på slepet gjennom Nærøysundet. Foto: Steinar Johansen

Selskapet vil settes ut smolt som fôres opp til ønsket slaktevekt i løpet av 12-18 måneder før den slaktes, da vil den være på rundt fem kilo.

I merden er det 18 meter ned i selve sylinderen, fra vannflaten og ned til flyteringen, eller 34 meter hvis man teller helt ned til spissen. Merden vil inneholde omtrent 200 000 fisk. 

For å få god utskifting av vannet er det to strømsettere på merden. En på hver side. Den ene pumper opp vann fra dypet, mens den andre sørger for å skape en sirkulær bevegelse i vannet som gir fisken optimalt miljø med masse oksygen og stabil temperatur.

Les også: God tilvekst på Aquatraz

Kommer flere

Merden er nummer to av fire i rekken og er identisk med den første versjonen. Alle de fire merdene bygges av Fosen Yard.

Aqutraz-merd nummer tre og fire skal også komme på plass i en oppdatert versjon i løpet av 2019.