Stortingsrepresentant Ruth Grung (AP) er kritisk til sammensettningen av lakseskattutvalget. Foto: Stortinget

Kritisk til lakseskatteutvalg

Arbeiderpartiet er kritisk til sammensetning av lakseskattutvalget som skal utrede om oppdrettsnæringen skal få en særskatt. Statsminister Erna Solberg er uenig i denne kritikken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I den siste tiden har Kyst.no satt søkelyset på en mulig lakseskatt som et NOU-utvalg er i gang med å utrede. Dette utvalget skal legge frem sin vurdering om mulighetene for å beskatning av havbruksnæringen før 1. november i år.

Nedprioriterer næringslivsaktører

Havbrukskatteutvalget er satt ned av finansdepartementet og ledes av professor Karen Helene Ulltveit Moe. Andre medlemmer av utvalget kommer fra akademia, LO, NHO og KS.

Kyst.no har snakket med stortingsrepresentant Ruth Grung som sitter i næringskomiteen for Arbeiderpartiet i forbindelse med at flere medlemmer av regjeringspartiene ytrer mostand mot en mulig lakseskatt.

- Vi la inn et premiss og en forventning om at næringslivet i større grad skulle vektes i det utvalget. Nå er det i grunnen bare finanstenkning. Og der har regjeringen hatt full styring med hvilke premisser som skal legges til grunn i forhold til utvalget. Det er nesten bare representanter fra finans så og si. Også partene er veldig lite representert, påpeker Grung.

Kritisk til både forum og utvalg

Grung er ikke bare kritisk til det nedsatte utvalget som hun mener nesten bare består av forskere og akademikere, men også forumet for utvalget som regjeringen har satt ned. Også her kritiseres regjeringen for å nedprioritere næringslivsaktører.

Statsminister Erna Solberg er uening i at utvalget som skal vurdere en mulig særskatt for fiskeri- og havbruk, er skjevt sammensatt. Foto: Harrieth Lundberg

-  Når de skulle etablere et forum som skulle gi et innspill, så fikk ikke de som er direkte næringslivsaktører heller noen representasjon. I den grad partene er representert er det bare NHO og LO på overordnet nivå. Ikke noen som står på merdkanten og vet hvordan næringen har utviklet seg og hvordan den kan utvikle seg videre, sier hun oppgitt.

Les også: AP: For tidlig å konludere om lakseskatten

Sammensetningen av NOU-utvalget gjør i følge Grung at Arbeiderpartiet er skeptiske til hva som kommer ut av arbeidet til utvalget, da det ligger under finansdepartementet og ikke næringslivsdepartementet.

- Det er lagt så sterke føringer at en kan tolke det som at de allerede har bestemt seg i forkant at her skal det innføres en ressursrente.

Solberg uening

Under åpningen av The Salmon spurte Kyst.no statsminister Erna Solberg om en kommentar til Arbeiderpartiets kritikk av sammensetningen av utvalget. Solberg poengterer at en må ha et utvalg med folk som har kunnskap om beskatningssystemet, og ikke bare næringen.

Videre forteller Solberg at utvalget både består av representanter for næringen, og folk som har kunnskap om beskatningssystemet.

- Slik er det med alle offentlig utvalg, at en etterpå har en bred høring, og da får en synspunkter fra alle aktørene, sier statsministeren til Kyst.no.

Hun understreker at ikke næringene skal styre sin egen beskatning, og at det er storsamfunnet som helhet som skal gjøre den jobben. 

- Vi har også næringsrepresentanter som skal komme med sine synspunkter, sier hun avslutningsvis.