Leder av finanskomiteen Eigil Knudsen (Ap) er klokkeklar på at skatten vil bankes gjennom på Stortinget.

Står fast på 35 prosent: - Skatten kommer til å bli innført

Leder av finanskomiteen Eigil Knutsen (Ap) sier til Kyst.no at det foreløpig bare er Arbeiderpartiet og Senterpartiet som står sammen om forslagene fra regjeringen.

Publisert Sist oppdatert

Innstillingen fra finanskomiteen for grunnrenteskatt på havbruk ble i dag tilgjengelig, der det fremkommer at komiteens tilrådning er en grunnrenteskatt på 35 prosent, i tråd med det som tidligere har blitt kommunisert. SV og Rødt ønsker på sin side en skattesats på 48 prosent.

I forrige uke trakk Høyre, Venstre og Krf seg fra forhandlingene. Tidligere har også FrP og MDG trukket seg fra forhandlingene.

Da hadde partiene fått tilbud om å få redusert skattesatsen fra 35 til 30 prosent, noe de takket nei til.

Ønsker bred støtte

Leder av finanskomiteen Eigil Knutsen (Ap) sier til Kyst.no at det kommer til å bli innført en grunnrenteskatt for havbruk i Norge.

- Men vi ønsker en bred støtte i Stortinget for skatten og er fortsatt åpne for samtaler for å få til det. Det er viktig at en skatt som denne gir forutsigbarhet for næringen og er stabil over tid, og ikke endres fra valg til valg.

- Dette er en balansert skatt som gjør at de som driver næringsvirksomhet på felles naturområder betaler en skatt til fellesskapet som vi kan bruke på bedre helsevesen, en god skole og styrka forsvar. Akkurat sånn vi kjenner det norske spleiselaget, understreker Knudsen.

Flere aktører mener i motsetning til Knutsen at dette ikke er en balansert skatt. Advokatfirmaet Thommessen har blant annet satt opp en liste over 10 grunner for at Stortinget bør si nei til regjeringens forslag om lakseskatt. - Hastverk kombinert med mangel på kunnskap og kompetanse er ingen god oppskrift for nye skatter, sier advokatfirmaet.