Se video som presenterer de endelige resultatene av prosjektet.
Se video som presenterer de endelige resultatene av prosjektet.

Fiskefôr-av-trær-prosjekt avsluttet. Betegnes som suksess

Et fireårig prosjekt som fokuserer på kommersialisering av en bioprosesseringsteknologi for å oppdyrke biobaserte råvarer som treavfall og rester til proteiner for vann og dyrefôr har blitt erklært som en suksess.

Publisert

SYLFEED-prosjektet, som nå er avsluttet, ble ledet av det amerikanske bioteknologiselskapet Arbiom og involverte aktører fra alle trinn i verdikjeden, inkludert fiskefôrprodusenten Skretting. Prosjektet har vært et partnerskap mellom 10 organisasjoner, med 11 millioner euro støtte fra “European Bio-based Industries Joint Undertaking” (BBI JU) et prosjekt under EUs Horisont 2020-program.

Det ble avsluttet med et webinar som så på prestasjonen til den proteinrike ingrediensen SylPro, som har stått i sentrum for SYLFEED-oppdraget. Denne skal nå testes videre av Skretting.

SylPro produseres ved hjelp av tre-avledede oppløsninger som fermenteres med gjær, som så høstes og tørkes og brukes i det endelige produktet.

- En god erstatning

I mars i år kunngjorde Arbiom resultatene av en studie som evaluerte SylPro -bruk i fôr til regnbueørret, utført ved det franske nasjonale forskningsinstituttet for landbruk, mat og miljø (INRAE) i St Pée sur Nivelle.

Selskapet sa at resultatene indikerte at SylPro var en god erstatning for både planteproteiner og fiskemel basert på fôrkonverteringsforhold (FCR), spesifikk veksthastighet (SGR) og kroppsvektøkning (BWG), når det brukes opp til et innblandinsnivå på 20 %. I tillegg forbedret SylPro ytelsen i fiskemel-frie dietter.

Gunvor Baardsen, som er kvalitets- og Iingredientsleder ved Skretting Aquaculture Research Center (ARC), forteller at de nå tester produktet videre.

- Vi ser på SylPro som en interessant ingrediens for Skretting, og vi tester for tiden SylPro for fordøyelighet i både regnbueørret og atlantisk laks for å bekrefte resultatene fra INRAE ​​og Matís (SYLFEED -prosjektet). Det vil ta noen måneder før testresultatene er tilgjengelige, sier hun.