Lokaliteten Gregusvika har blitt mer selvforsynt etter at de tok i bruk fartøyet «Fossekall». Foto: Arctic Aqua/Vegard Mahle Aas.

«Fossekall» har gjort oppdrettslokalitet mer selvforsynt

Lokaliteten Gregusvika fikk nylig båten «Fossekall» i drift. Med nokker, kran og god dekksplass slipper dermed oppdretterne å leie inn ekstern servicebåt så ofte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

«Fossekall», en Follawork 35, bygd ved Folla Maritime Service i Flatanger, kom nylig til lokaliteten Gregusvika i Sør-Troms, som drives i samdrift av Kleiva Fiskefarm og Gratanglaks. Les mer om den her.

Den nye båten har i følge akvateknikker Kristian Bredahl forandret arbeidshverdagen på lokaliteten.

- Tidligere var vi avhengig av å få inn servicebåt til mange arbeidsoppgaver, men når vi har denne båten med nokker, kran og god dekksplass kan vi gjøre mer selv, sier Bredahl til Kyst.no

Vasker laserne selv

Det er ting som å løfte og vaske laserbøyene som er utplassert i merdene på Gregusvika som Kristian og kollegene hans nå kan gjøre selv uten å få inn en servicebåt til å hjelpe til.

- Vi er blitt mer selvstendige etter at vi fikk denne båten på lokaliteten, forteller han.

Lar de store båtene gjøre de store jobbene

Kleiva Fiskefarm og Gratanglaks disponerer fra før to større servicekatamaraner, «Astøingen» og «Nyheim», som driftes av Håløy Havservice. Det er oppgaver som disse servicekatamaranene tidligere måtte ta seg av som nå blir i varetatt av det nye fartøyet.

- Det er viktig at de store servicefartøyene får fokusere på de større oppgavene som de faktisk er tilpasset til. Her ligger det et bra potensial for fremtidige besparelser siden det ikke er nødvendig med en 15-metring for å eksempelvis løfte ut et tårn av en merd, sier Marius Arvesen, daglig leder ved Kleiva Fiskefarm.

Fleksibel

Arvesen tilføyer at en slik båt gjør lokalitetene svært fleksible.

- Vi har i vårt system en stor kompetanse blant våre medarbeidere, og med denne typen verktøy kan vi med enkle grep utføre mange daglige oppgaver på egenhånd, poengterer han.