Professor Are Nylund fra Universitetet i Bergen. Foto: Magnus Petersen.

Are Nylund svarer Salmobreed

Are Nylund, som er professor ved Universitetet i Bergen, svarer på innlegg om ILA fra Rudi R. Seim i Salmobreed. - Det er ukjent for meg hvor han har sine data fra, men i våre undersøkelser er det hos ILA virus positiv stamfisk alltid store mengder HPR0 virus i egg og rognveske. Det er også en myte at ILA virus HPR0 kun finnes på gjellene, slik Seim hevder, skriver Nylund.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

FoU-sjef i SalmoBreed, Rudi Ripman Seim skreiv fredag et innlegg på Kyst.no etter at Are Nylund, under konferansen AqKva i Bergen og i Norsk Fiskeoppdrett nr 1/2018 kritiserer norske stamfiskprodusenter for å ikke å ta vertikal smitte av ILA på alvor.

Nå svarer Nylund Seim tilbake med innlegget under:

Først en rent teknisk sak. ILA (som er en fysiologisk tilstand) smitter ikke vertikalt eller fra fisk til fisk. Det som smitter vertikalt og fra fisk til fisk er ILA virioner, dvs viruspartikler. Disse ILA virionene forekommer i to hovedformer hos laks; lav-virulente (eller HPR0) og virulente varianter (HPRΔ), hvor den lav-virulente varianten kan mutere til høy-virulent variant.

Når Seim hevder at rognproduksjon hos Salmobreed holdes i ILA-frie segmenter så mener han sannsynligvis områder uten virulente varianter av ILA virus. Alt annet ville selvfølgelig være helt uansvarlig. Videre, sier han at «vi finner at et stort mindretall av individene er positive for det ikke-virulente viruset HPR0 i vår risikobaserte screeningovervåkning.» De har med andre ord lav-virulent HPR0 ILA virus i den stamfisken de i dag bruker. Det synes imidlertid som om har som mål å produsere ILA virus-fri (HPR0-fri) stamfisk i fremtiden. Hvis så er tilfelle så tar de vertikal overføring på alvor.

Salmobreed er nemlig enig i at ILA virus kan smitte vertikalt, men «mener bestemt at dette ikke er hovedårsaken til ILA-utbrudd i oppdrettsanlegg i Norge». De sier: «Dersom vertikal smitte var hovedårsak til ILA-utbrudd, burde vi sett utbrudd med en helt annen hyppighet og utbredelse av det vi gjør i dag». De ILA virus, som i følge våre undersøkelser, smitter vertikalt er lav-virulente varianter. Sjansene for at disse skal mutere til høy-virulente varianter er relativt liten, men likevel absolutt til stede. Alle primære utbrudd i Norge er et resultat av mutasjoner fra lav-virulente varianter til høy-virulente. Når de høyvirulente variantene er til stede kan selvfølgelig disse også spres horisontalt via biologiske vektorer (rømt laks) eller via flytting av smittet laks (se kartet med oversikt over ILA utbrudd i 2017 hos Veterinærinstituttet).

Kravet om rask utslakting av laks med virulente varianter av ILA virus hindrer imidlertid i stor grad spredning av disse, mens det er ingen offisiell kontroll på spredning av lav-virulente varianter. Som data fra Norge viser er anlegg med langt produksjonstid (eks. stamfiskanlegg) overrepresentert i ILA-utbrudd statistikken. Det er imidlertid ikke mulig å forutsi hvor og når mutasjoner i ILA viruset vil forekomme, men, som anbefalt for lav-virulente varianter av influensa A hos fugl, bør de lav-virulente variantene av ILA virus raskets mulig fjernes fra infiserte populasjoner for å hindre mutasjoner og spredning av virulente varianter. Her er det viktig å huske at av ca 700 anlegg i Norge er det kun rundt 10 til 15 som får ILA-utbrudd, og enkelte av disse utbruddene kan være resultat av horisontal spredning etter mutasjon av en lav-virulent variant.

Seim hevder også at; «HPR0 ikke oppkonsentreres i kjønnsprodukter som melke og rognveske.» Det er ukjent for meg hvor han har sine data fra, men i våre undersøkelser er det hos ILA-virus-positiv stamfisk alltid store mengder HPR0 virus i egg og rognveske. Det er også en myte at ILA virus HPR0 kun finnes på gjellene, slik Seim hevder. Den lav-virulente varianten av ILA virus finnes også i en rekker organer, inkludert gonader, hjerte, nyre osv.

Seim foreslår at genmodifisering (CrispR) kan «i framtiden brukes til å produsere ILA (virus)-resistent fisk». Det er en interessant tilnærming, men fjerning av ILA virus reseptorer (viktig for opptak av ILA virus i lakseceller) fra celler hos stamfisk av laks forutsetter at omtalte protein ikke er av vital betydning for laksen, og at et slikt inngrep ikke påvirker vekst eller andre karakterer hos laksen. Kostnaden med å etablere en slik stamfisk er ukjent for meg og jeg er usikker på om det vil være billigere enn å fjerne HPR0 ILA-virus fra stamfisk-kjernene. Et annet spørsmål er om markedet er mottakelig for GMO-laks.