Flåten Arnarlax skal få av ScaleAQ har en lastekapasitet på hele 900 tonn fôr (1500m3), og måler 40,5 x 13,5 meter. Total lastekapasitet på flåten er 1500 tonn.

Arnarlax valgte Aasgard-flåte til eksponert lokalitet

På vestkysten av Island satser Arnarlax videre på oppdrett under eksponerte og værharde forhold. Da de skulle velge fôrflåte ble trengte de en hardfør og trygg flåte med stor lagringskapasitet.

Publisert Sist oppdatert

Valget falt på den modulbaserte Aasgard-serien fra ScaleAQ, som i dette tilfellet er bygget for å tåle en signifikant bølgehøyde på hele 5,5 meter (11 meter høye bølger) og med lagringskapasitet for hele 900 tonn med fôr.

- Vi er vant til å operere på åpne og eksponerte lokaliteter. For å få tilgang til mer produksjonsareal etablerer vi oss nå lengre ut i fjordene. Det betyr større prøvelser fra vær, vind og sjø, forklarer CEO Björn Hembre i Arnarlax i en pressemelding.

- For oss er det viktig å være i front og velge konsepter som er gjennomprøvd og gjennomtestet. Vi krever høy grad av nyskapning fra leverandørene våre, slik at vi til enhver tid kan velge den teknologien som lar oss ta vare på miljøet og fisken på best mulig måte, sier Hembre, som nå ser frem til å ta i bruk den nye Aasgard-flåten, som er blant de største som noen gang er bygget.

Høy kapasitet

I ScaleAQ har Sales Director North Atlantic, Tor Henrik Haavik latt seg imponere av viljen islendingene har til å stadig ta i bruk bedre løsninger.

- Arnarlax er frempå når det kommer til ny teknologi, og de er opptatt av å verne om miljøet, fisken og folkene de jobber med. Denne flåten har plass til 900 tonn med fôr, og den totale lastekapasiteten er på 1500 tonn. På en lokalitet utenfor allfarvei er den høye kapasiteten viktig. Det betyr for eksempel at de kan ha 900 tonn fôr, i kombinasjon med både 120 tonn ensilasje og 200 tonn med isbelegg på flåten – uten at flåten blir ustabil. Selv med fulle ensilasjetanker, fôrtanker og isbelegg har de nå god lastekapasitet til annet utstyr og materiell, forklarer Haavik.

Tåler ekstreme forhold

Flåten Arnarlax har valgt påpeker de kan også bygges på, for å tåle enda høyere bølgehøyder enn den hittil er bygget for.

Den solide konstruksjonen og spesielle bunnen gjør at flåtene kan sertifiseres for bruk på lokaliteter med signifikant bølgehøyde på opptil 6,5 meter (13 meter høye bølger). I tillegg har flåten siloseksjonsmoduler, som gjør at flåtene kan leveres med lastekapasitet for fôr med 150 tonns-intervaller fra 300 til 1200 tonn.

Både den solide konstruksjonen og høye kapasiteten var viktig for Hembre og kollegene da de valgte flåtekonsept.

- Vi har investert i en hardfør flåte, som vi kan bruke på de mest eksponerte lokalitetene våre – også i fremtiden. Det er hensiktsmessig for oss å ha 900 tonn med lagringskapasitet på fôr, siden fôrbåtene kun kommer ukentlig til disse lokalitetene. At vi har utsett på lokalitetene på opptil 2,4 millioner fisk gjør at den enorme lagringskapasiteten er uunnværlig for oss.

Styrer fôringen fra land

Når det satses på eksponerte lokaliteter mister man en del arbeidsdager på flåten, for man kan rett og slett ikke komme seg ut på grunn av værforholdene.

- Fôringen styrer vi fra land, og da har det vært viktig for oss å finne utstyr og flåter som kan sertifiseres på disse lokalitetene og prestere i utfordrende miljøer over tid. Når mannskapet er på flåten er de alltid vår førsteprioritet, og denne flåten er virkelig bygget for å være en sikker arbeidsplass. Vi har fått en leveranse som er tilpasset vårt behov på de eksponerte lokalitetene våre, sier Hembre.

Flåten er den første i Aasgaard-serien fra ScaleAQ. Aasgard-serien er et modulært konsept som er designet for eksponerte lokaliteter og oppdrett til havs. Flåten har en lastekapasitet på hele 900 tonn fôr (1500m3), og måler 40,5 x 13,5 meter. Total lastekapasitet på flåten er 1500 tonn.