Illustrasjonsfoto av melaninflekk på laksefilet.

Melaninflekker i laksemuskel har høyst sannsynlig flere årsaker

I en studie utført av Veterinærinstituttet har man funnet av forekomsten av melanin i laksemuskelen øker ved en eller flere virusinfeksjoner i løpet av tiden i sjø. Det ser også ut til at andelen flekker øker jo lengre fisken oppholder seg i sjøfasen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I en studie utført av Veterinærinstituttet har man funnet av forekomsten av melanin i laksemuskelen øker ved en eller flere virusinfeksjoner i løpet av tiden i sjø. Det ser også ut til at andelen flekker øker jo lengre fisken oppholder seg i sjøfasen, kommer det frem i en pressemelding fra Fiskeri - og havbruksnæringens forskningsfond (FHF). 

Pigmentflekker i filét er et betydelig problem i norsk lakseoppdrett og årsaken til disse var ukjente selv om man hadde flere mistanker før dette studiet startet.

Flekkene innebærer en stor kostnad for produsentene og problemene ser ut til å ha økt de senere år, så mer kunnskap om utbredelse og årsak har blitt etterspurt av næringen. Derfor prioriterte FHF å finansiere flere studier som omhandler problematikken.

Ulik registrering gir ulikt bilde av melanin

Veterinærinsituttet har akkurat avsluttet et av disse studiene hvor man har studert forekomsten av melaninflekker og sammenlignet tallene med andre forhold på de gjeldene anleggene for å prøve å finne årsakssammenhenger. Data fra denne studien fikk man ved å hente tidligere registreringer på melaninflekker fra ulike anlegg og koble dette opp mot sykdomshistorikk og generelle produksjonshistorikk på anleggene.

Dermed kunne man også sammenligne ulike metoder for registrering og si noe om kvaliteten av disse. Veterinærinstituttet konkluderer i denne studien med at registreringer må gjøres pr fiskegenerasjon (og ikke pr kalenderår), og på merdnivå. Dette vil gi det riktigste bilde av situasjonen. Når man registrerer melaninflekker er det også viktig å ha trent personell til å utføre oppgaven og at standarder følges.

Årsaksforholdene er mange

En generell trend som kommer frem i alle datasettene som ble studert her var at forekomsten av flekker påvirkes av faktorer som påvirker immunresponsen til laksen, enten direkte ved virusinfeksjoner eller indirekte ved bruk av helsefôr. HSMB, PD og CMS ser alle ut til å øke forekomst av melaninflekker. Håndteringsstress i kombinasjon med virussykdom øker også forekomst.

Resultatene fra denne studien kan brukes til å standardisere måten oppdretterne registrerer melaninflekker på og kan brukes til videre forskning for å finne molekylære mekanismer for dannelsen av flekkene samt videre studier i utbredelse.

Les mer om prosjektet her.