Entreprenører som deltok i det første Hatch-programmet i Bergen tidligere i år. Det andre akseleratorprogrammet skal foregå i den irske byen Cork neste måned. Foto: Hatch

BIM støtter nytt HATCH-program

Bord Iascaigh Mhara (BIM) støtter nytt HATCH-program som skal gå av stabelen i Cork i Irland i neste måned. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Irlands sjømatutviklingsbyrå, Bord Iascaigh Mhara (BIM), har kunngjort sin støtte til akvakulturakseleratorprogrammet HATCH som begynner i Cork neste måned, skriver Fish Farming Expert, Kyst.nos skotske søsternettsted. 

Nylig har det vært et slikt program gående i Bergen. Les mer om det her. 

HATCH-programmet er det andre av de tre måneders programmene som skal kjøres. Det første innledende akseleratorprogrammet ble holdt i Bergen tidligere i år. Hatch har som mål å finne, utvikle og oppgradere talentfulle ideer fra selskapet til oppdretts- og akvakulturnæringen.

Global sjømatleder

BIM opplyser de vil bidra til å dekke kostnadene ved programmet, med penger fra Det europeiske sjøfarts- og fiskerifondet.
 

Jim O'Toole sier slike oppstartsbedrifter er avgjørende for utviklingen av Irlands akvakultursektor. Foto: privat.

Jim O'Toole, daglig leder i BIM, sier til Fishfarmingexpert.com at Irland har ambisjoner om å posisjonere seg som en internasjonal leder innen den globale sjømatindustrien.

- Oppstartselskaper er avgjørende for den videre utviklingen av Irlands akvakultur sektor på grunn av den rollen de spiller i å drive nye ideer og innovasjon, forteller han. 

Programmet begynner 18. september og vil foregå i Cork sentrum, og tilbyr seks til åtte selskap fra hele verden muligheten til å jobbe direkte med, og motta mentorskap fra et globalt team av eksperter fra selskaper som jobber med akvakultur, teknologi, økonomi og markedsføring.

Wayne Murphy sier han er glad for å bringe internasjonale selskaper til Irland. Foto: Therese Soltveit.

Tiltrekker investering

Wayne Murphy, sjef driftsleder og medstifter av HATCH, bor selv i Cork, og sier til FFE at et akseleratorprogram tilbyr en av de beste måtene å risikere investeringer i tidlig oppstart av oppdrettsanlegg for akvakultur.

- Det er det jeg har gjort i mange år på tvers av ulike sektorer, forteller han, og legger til at de hadde en fantastisk tid i Norge på det første HATCH-programmet i vår.

- Vi hadde åtte selskaper, og et av disse avslutter nå investeringsrunder, noe som er fantastisk å høre. Jeg har en stund hatt lyst til å kjøre dette programmet i Irland, med fokus på marin sektor som selvsagt havbruk/oppdrett er en viktig del av det. 

Større potensial enn hva som er utnyttet

Murphy tok kontakt med BIM om å gjøre dette samarbeidet for å blant annet å tiltrekke seg internasjonale investeringer til Irland. 

- Irland har en lang kyst, men vi burde klare å utnyttet resursene våre bedre. Jeg vil at dette programmet skal fungere som katalysator for å få oppmerksomhet til akvakultursektoren i Irland fordi det har så mye mer potensial enn det som er utnyttet i dag, sier han. 

- Vi er veldig glade for å bringe så mange internasjonale selskaper her til Irland. BIM vil ha innovasjon, og dette er sannsynligvis en av de beste måtene å tiltrekke innovative bedrifter med nye ideer, sier Murphy. 

Utvalget av selskaper på det nye programmet er ikke fullført, men Murphy sier at Hatch hadde jobbet hardt for å finne og rekruttere neste satsing i Irland.

Les hele saken her.