F. v: Sanjai Kumar, AquaConnect, Wayne Murphy, HATCH, Fredrik Schmidt Fotland, AlgaePro, Stian Hansen, Trade-IT, Liris Maduningtyas, Jala, Hans Henriksen Marki, AlgaePro, Tymen Crevels, HATCH, Tony Chen, Manolin, Rajamanohar, AquaConnect, Carsten Krome, HATCH, John Costantino, Manolin, Jeremy McCrohan, HATCH, Emma Bourgois, Verifik8, Aryo Wiryawan Jala, Andre Abreu , Senseaway, Georg Baunach, HATCH, Björgolfur Havardsson, Seafood Innovation Cluster. Mangler: Mike Selden, Finless Foods. Foto: HATCH.

Havbruksakseleratoren "Hatch" er startet

Åtte selskaper fra hele verden, har tatt turen til Bergen for å delta i akseleratorprogrammet Hatch.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bergen Teknologioverføring (BTO) og NCE Seafood Innovation Cluster er i år verter for det tre måneder lange oppstarts-programmet Hatch, som er verdens første globale akselerator for akvakultur.

Carsten Krome, administrerende direktør for Hatch sier i en pressemelding at deltagerne kommer fra land som India, Thailand, Indonesia, USA, Norge, Portugal og Storbritannia.

- Vi er så glade for å jobbe med disse åtte eksepsjonelt talentfulle lagene. Noen av selskapenes teknologier er også gratis, så vi forventer betydelige synergier oppnådd mellom kohortselskapene, sier Krome. 

Programmets neste etablering og samling vil bli i Cork i Irland i siste halvår av 2018, og de vil også utvide til Sørøst-Asia i 2019.

- I løpet av de neste tre månedene vil vi ønske velkommen mange av verdens ledende akvakultureksperter, entreprenører og investorer til Bergen for å legge til betydelig verdi og akselerere utviklingen av ideene til lagene ved å gi teknisk kompetanse, fokus og utrolig forretningserfaring, sier Wayne Murphy i Hatch, og opplyser at følgende selskaper har blitt valgt til å delta i vårens program:

  • AlgaePro fra Norge, som arbeider med industriell produksjon av mikroalger og salg av algebiomasse.
  • Finless Foods fra USA, som produserer fiskekjøtt i laboratorier gjennom cellebiologi.
  • Aqua Connect fra India, som er en markedsplass som skal gi markedstilgang for indiske oppdrettere.
  • Jala fra Indonesia, som har software for overvåking av data fra rekeoppdrett.
  • Manolin fra USA, som vil levere en digital erfaringplattform for å forebygge lakselus. 
  • Sensaway fra Portugal, som vil bedre kvaliteten på sensordatae og redusere vedlikeholdskostnader ved å etablere en bro mellom sensor-og overvåkningsystemer.
  • Tradeit fra Storbritannia, som er et nettbasert markedsplattform for importører og eksportører.
  • VerifiK8 fra Thailand, som er en en teknologiløsning som overvåker prestasjoner i matproduskjon.​ 

Les også: Søker oppstartsbedrifter til innovasjonsprogram for havbruk

Kun lag får delta

For å delta i programmet i Bergen, må man være et lag på minimum to personer.

Programmet har en verdi på 80.000 Euro. Av dette er 25.000 Euro investeringer, og det kreves at deltakerne flytter til Norge mens programmet foregår.

Georg Baunach medgrunnlegger og sjef for Hatch-programmet, har tidligere fortalt Kyst.no at de valgte Bergen og BTO fordi de mener byen tilbyr et unikt økosystem for havbruk. Både for oppdrettere, leverandører, service, forskingsinstitutter og nettverksgrupper.

- Vi vet at det finnes et overraskende stort antall oppstartsbedrifter innen havbruk globalt, og vi planlegger å føre de beste sammen her i Bergen, hvor de kan dra nytte av å jobbe side om side, sa han.