Gå til innhold
Annonse

Havbruksgründere fra hele verden vil til Bergen

Gjengen i Hatch  f.v Georg Baunach (Head of Programs), Marianne Wethe Koch (Marketing), Wayne Murphy (COO), Carsten Krome (CEO), Björgólfur Hávarðsson (Industry Expert), og Emil Lindfors (Program Developer) ønsker søkere fra hele verden til sitt nye aksellerator-program som starter opp 02. april. Foto: Therese Soltveit.
Gjengen i Hatch f.v Georg Baunach (Head of Programs), Marianne Wethe Koch (Marketing), Wayne Murphy (COO), Carsten Krome (CEO), Björgólfur Hávarðsson (Industry Expert), og Emil Lindfors (Program Developer) ønsker søkere fra hele verden til sitt nye aksellerator-program som starter opp 02. april. Foto: Therese Soltveit.

Akseleratorprogrammet Hatch har så langt fått inn interessante søknader fra 10-15 ulike land. - Jeg har tro på at søkerne vil skape noe virkelig bra innen akvakultur, forteller Wayne Murphy.

Annonse

Bergen Teknologioverføring (BTO) er i år vert for det tre måneder lange oppstarts-programmet Hatch, som er verdens første globale akselerator for akvakultur, og skal tiltrekke seg de beste oppstartsbedriftene internasjonalt innenfor akvakultur.

Programmet tilbyr deltakerne forretningsutvikling, mentorer og kjærkomne investorkroner, og arrangeres i samarbeid mellom nydannede "Hatch" og Bergen Teknologioverføring (BTO).

Under et informasjonsmøte på Marineholmen onsdag, var Hatch-gruppen klar på at de ønsket flere søkere til programmet som starter opp 2. april i år.

- Vi er nye i byen, og ønsker å vise oss frem. Vi ønsker å nå ut til flere søkere og ikke minst selskap, sa Carsten Krome, administrerende direktør for Hatch, som har jobbet med akvakultur, samt oppstart av nye selskaper i mange år.

Krome er glad for mottakelsen de har fått for programmet, og fortalte om et godt samarbeid med NCE Seafood Cluster.

Vil stå på for små bedrifter

Wayne Murphy sier Hatch sitt akselerator- program starter opp 2. april og påpeker at de ønsker gode og ambisiøse søkere fra hele verden. Foto: Therese Soltveit.
Wayne Murphy sier Hatch sitt akselerator- program starter opp 2. april og påpeker at de ønsker gode og ambisiøse søkere fra hele verden. Foto: Therese Soltveit.

Irske Wayne Murphy som er co-founder og chief operating officer i Hatch, har også lang erfaring med mange ulike akseleratorprogrammer i hjemlandet, og påpekte at Bergen er perfekt for denne typen program for akvakultur.

- Vi ønsker at flere oppstartsbedrifter skal flytte og etablere seg her i Bergen. Vi vil at byen skal bli et sentrum for akseleratorprogrammer som vårt program Hitch, opplyste iren til kyst.no.

Murphy sa videre at de som jobber med programmet har en sterk driv og lidenskap for denne typen arbeid.

- Vi gleder oss til å hjelpe og utvikle konsept for ulike små oppstartsbedrifter fra hele verden, sa han.

- Teamet vårt er relativt ungt, men vi har mye erfaring med oppstarts-selskaper, og har høye ambisjoner til de som skal bli valgt ut. Dersom noen ikke lever opp til våre forventninger, og ikke leverer det vi ønsker, går de ut av programmet, fortalte han.

Målet er at de skal gi deltagerne virkemidlene til å selge produktet sitt på en god måte, og det viktigste med programmet mener han er at deltagerne har kontinuerlig utvikling.

- Programmet er svært fokusert på å gi småbedriftene best mulig utgangspunkt for oppstart. Vi tror at søkerne som vi får inn er veldig smarte folk, som vil skape noe virkelig bra innen akvakultur, sa iren.

Vil ha søkere fra hele verden

Deltagerne kan være fra Norge, eller fra resten av verden. Det viktigste mener han er de gode ideene. Så langt har Hatch fått inn søknader fra 10-15 ulike land.

- Vi har ambisjoner om å få søkere fra 30-40 ulike land, sa han.

Ved å delta på det tre måneder lange programmet i Bergen, må man være et lag på minimum to personer.

Programmet har en verdi på 80.000 Euro. Av dette er 25.000 Euro investeringer. Programmet krever at deltakerne flytter til Norge mens programmet foregår.

Georg Baunach medgrunnlegger og sjef for Hatch-programmet, har tidligere fortalt kyst.no at de valgte Bergen og BTO fordi de mener byen tilbyr et unikt økosystem for havbruk. Både for oppdrettere, leverandører, service, forskingsinstitutter og nettverksgrupper.

- Vi vet at det finnes et overraskende stort antall oppstartsbedrifter innen havbruk globalt, og vi planlegger å føre de beste sammen her i Bergen, hvor de kan dra nytte av å jobbe side om side, fortalte han.

  • Bergen Teknologioverføring AS (BTO) er et selskap som eies av Helse Bergen, Universitetet i Bergen, Havforskningsinstituttet, Høgskulen på Vestlandet, Norges Handelshøyskole og Siva.
  • BTOs oppgave er å identifisere, evaluere, utvikle og realisere forskningsresultater man mener kan ha kommersielt og/eller samfunnsøkonomisk potensiale. Selskapet har per i dag 180 aktive prosjekter sammen med deres partnere. I tillegg driver de Nyskapingsparken inkubator og Mediekuben, og det er mer enn 80 oppstartsselskaper som benytter seg av deres tilbud.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse