Gå til innhold
Annonse

Ny proteinkilde skal gi mindre muddersmak på RAS-fisk

KnipBio hevder at deres bakteriebaserte encelle proteinfôr kan fjerne behovet for å fjerne muddersmak fra fisk som er oppdrettet i RAS-systemer. Foto: KnipBio
KnipBio hevder at deres bakteriebaserte encelle proteinfôr kan fjerne behovet for å fjerne muddersmak fra fisk som er oppdrettet i RAS-systemer. Foto: KnipBio

Selskapet KnipBio melder at forsøk de har utført viser at såkalt en spesiell protein-kilde reduser nivået av stoff som kan gi muddersmak på matfisk som er oppdrettet i RAS-systemer frem til slakt.

Annonse

Ifølge FishFarmingExpert har KnipBio gjort tester som konkluderer med at fôr som inneholder 5 % av et såkalt single cell protein (SCP) har betydelig lavere nivåer av geosmin og methylisoborneol (MIB), forbindelsene som er ansvarlige for å gi fisk produsert i RAS en smak som beskrives som jordaktig, muggen eller som muddersmak.

Det Massachusetts-baserte selskapet hevder deres encelleprotein er det første ernæringsbaserte alternativet for næringen som vil fjerne disse smaksstoffene fra fisken. 

- Bismak kan være et alvorlig problem for RAS-anleggene som produserer matfisk. Standardløsningen er å gjennomføre en renseprosess hvor fisken overføres til tanker som inneholder rent vann og fôr fjernes. Prosessen kan vare så lenge som 14 dager, og i løpet av denne tiden mister fisken kroppsmasse, påpeker administrerende direktør i KnipBio, Larry Feinberg.

- Våre forsøk indikerer at behovet for rensing potensielt kan elimineres når fisk får tilført en diett som inneholder vårt SCP, noe som kan gi betydelig forbedret RAS-økonomi, bedre prosess-pålitelighet og økt forbrukertilfredshet, sier han.

KnipBios patenterte prosess bruker såkalte metylotrofe bakterier for å produsere encelleproteiner.

I juni 2019 kunngjorde de  et gjennombrudd i sin forskning, der de fikk til å produsere SCP fra biprodukter av etanolfermentering.

- Slike biprodukt er billig, det er mye av det, og det er iboende bærekraftig med praktisk talt ingen miljøavtrykk, hevdes det.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse