Gå til innhold
Annonse
Atlantis Subsea Farming ahr satt sin først fisk i merden. Se video om prosjektet. Kilde: Atlantis Subsea Farming

Atlantis Subsea Farming har for første gang satt ut fisk i sin nedsenkbare merd

Annonse

– Ett år etter tildelingen av utviklingstillatelsen går den første fisken i anlegget og det er vi ganske fornøyd med, sier prosjektleder Trude Olafsen i en pressemelding.

– Vi har hatt våre utfordringer og det er ikke enkelt det vi prøver å få til. Men det er nettopp derfor vi trenger utviklingstillatelsen. Den gir oss mulighet for å teste teknologien på en reell biomasse i tre generasjoner – det er vi glad for, fortsetter hun. 

Atlantis Subsea Farming AS eies av SinkabergHansen, AKVA group og Egersund Net, og selskapet fikk i mars i fjor tildelt en utviklingstillatelse.

Første versjon av den nedsenkbare merden er nå produktsertifisert og prosjektet går inn i en fase med nitidig overvåking av fiskens adferd og velferd.

Samtidig skaffer driftspersonell hos SinkabergHansen og serviceselskapet Nærøysund Aquaservice, som også har vært svært delaktig i selve utviklingsarbeidet, seg verdifull erfaring med dyp drift. Målet er å ha merden mest mulig nedsenket og minst mulig i overflaten. De nedsenkbare merdene kan i prinsippet ligge i en vanlig rammefortøyning. Investeringene er forsvarlige sett opp mot de driftsfordelene som det er forventet at Atlantis vil gi.

– Jeg har stor tro på at dette kan være en løsning på enkelte lokaliteter med tøffe forhold i overflaten. Vi har etter hvert mye erfaring med å holde fisken dypt i vanlige merder ved hjelp av dyp fôring og riktig lyssetting, og ser fordeler ved det i form av blant annet mindre lusepåslag. Hvis vi med teknologien fra Atlantis Subsea Farming i tillegg kan ta i bruk mer eksponerte lokaliteter, er dette en løsning for framtida, sier Finn Sinkaberg som er initiativtaker av prosjektet.

 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse