Museumsdirektør Jørgen Fjeldvær og SalMar-sjef Frode Arntsen er enige om viktigheten av å fortelle den norske havbrukshistorien.

Vil bygge nasjonalt havbruksmuseum

SalMar vil bidra økonomisk for at Museene i Sør-Trøndelag får realisert Norsk Havbruksmuseum.

Publisert Sist oppdatert

SalMar og Museene i Sør-Trøndelag (MiST) er enige om en intensjonsavtale der SalMar bidrar med et betydelig økonomisk tilskudd for å realisere Norsk Havbruksmuseum – et nasjonalt museum for havbruk.

– I SalMar har vi et postulat som sier at ‘Alt vi gjør i dag skal gjøres bedre enn i går’. I overført betydning så må vi forstå hvor vi kommer fra, for å vite hvor vi er i dag og hvor vi skal, sier Frode Arntsen, konsernsjef i SalMar.

– Vi som selskap kommer alltid til å rette fokuset fremover, men næringen trenger også noen til å ta vare på historien, og da er det fint at vi kan være med å bidra til at Norge får på plass en nasjonal historieforteller for det som har blitt en av landets viktigste næringer.

Trenger flere bidragsytere

Han understreker at det økonomiske bidraget fra SalMar er betinget av at flere følger etter:

– Vårt økonomiske bidrag forutsetter at også andre aktører i og rundt næringen blir med på sin del – i tillegg til fylkeskommunalt nivå, så herved er utfordringen gitt. Når skogbruk, fiskeri og olje/gass har sine egne nasjonale museer, så må også vi som havbruksnæring kunne få det til.

Også Jørgen Fjeldvær i Museene i Sør-Trøndelag er glad for samarbeidet:

– Vi synes det er flott at en så stor aktør som SalMar ønsker å være med på laget for å realisere et nasjonalt museum for havbruk.

– Denne avtalen er den første i en rekke med flere, og vi vil at mange små og store aktører fra hele kysten blir med, slik at vi får på plass en nasjonal historieforteller som kan fortelle historien, men også utfordre samtiden og prege fremtiden.

Bygge opp samling

I en innledende fase vil det viktigste arbeidet, i tillegg til å etablere en kompetent og solid organisasjon, være å bygge opp en relevant samling bestående av gjenstander, foto/film, opptak, arkiv og modeller.

Samlingen må være representativ både geografisk og i tid. Det vil gjøres i tett samarbeid med lokale og regionale museer og andre relevante aktører. MiST har allerede en solid havbrukssamling som gir et godt utgangspunkt for dette arbeidet fremover.

Haster å komme i gang

NHM skal også være til støtte for de mange visningsanleggene langs kysten. Fjeldvær peker på at tiden er knapp:

– Hver uke blir vi som havbruksnasjon litt fattigere, når gjenstander går tapt, bilder falmer og primærkilder dør. Det haster å få realisert et nasjonalt museum som kan jobbe dedikert med dette på heltid og på en troverdig, uavhengig måte i et langsiktig perspektiv.

– Staten, som også har betydelige inntekter fra havbruk, vil være viktig for nettopp å sikre museet uavhengighet og forutsigbarhet inn i fremtiden.

Museene i Sør-Trøndelag er et av Norges største konsoliderte museer og har allerede en solid havbrukssamling. Norsk Havbruksmuseum vil bygge videre på denne, i samarbeid med lokale og regionale aktører, og har som mål å bli et nasjonalt samlingspunkt for dokumentasjon, formidling og refleksjon rundt havbrukets historie og fremtid.