Koronavirus rapporteres bare å infisere pattedyr. Foreløpig er det ingen holdepunkter som tyder på at viruset SARS-CoV-2, som forårsaker covid-19, kan smitte vannlevende matdyr (fisk, krepsdyr, bløtdyr, amfibier). Foto: Rudolf Svensen, UW Photo

Ekspertgruppe ser ubetydelig covid-19-risiko knyttet til akvatiske matdyr

Veterinærinstituttet har bidratt til en samlet ekspertuttalelse angående covid-19 og fisk og andre matdyr som lever i vann.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

En artikkel om temaet er utarbeidet på initiativ fra The Food and Agriculture Organization (FAO) som svar på behovet for klar kommunikasjon angående covid-19 og bekymring for potensiell forurensning av akvatiske dyr brukt som mat. Avdelingsdirektør Edgar Brun ved Veterinærinstituttet har deltatt som norsk representant, melder Veterinærinstituttet på sin nettside. 

Koronavirus rapporteres bare å infisere pattedyr. Foreløpig er det ingen holdepunkter som tyder på at viruset SARS-CoV-2, som forårsaker covid-19, kan smitte vannlevende matdyr (fisk, krepsdyr, bløtdyr, amfibier). Derfor spiller ikke disse dyrene en epidemiologisk rolle i å spre covid-19 til mennesker.

Akvatiske matdyr og deres produkter, som alle andre overflater, kan potensielt bli forurenset med SARS-CoV-2, spesielt når de håndteres av mennesker som er smittet med viruset. Likevel, med riktig mathåndtering og hygiene, bør sannsynligheten for forurensning av vannlevende dyr eller deres produkter med SARS-CoV-2 være ubetydelig.

Artikkelen er publisert på siden til Asian Fishery Organization.

Lenke til en annen FAO- artikkel om temaet.