Alf-Helge Aarskog, Foto: Pål Mugaas Jensen.

Etterlyser nedgang i dødelighet

Frisk Fisk: Marine Harvests konsernsjef Alf-Helge Aarskog oppfordret oppdrettsnæringen til å minimere dødelighet og øke slaktevekten. – Vi må prioritere antall smolt per kilo sløyd vekt. Om ikke, er det kanskje ikke verdt å forske på, uttalte han under åpningsinnlegget på konferansen i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kostnadsutviklingen i lakseoppdrett kan ikke fortsette, mener Aarskog og trekker frem at på tross av mye utvikling i næringen, har ikke det ført til mindre dødelighet og svinn.

- Fisken dør omtrent akkurat like mye som før, det er rundt 20 prosent dødelighet på 2015 generasjonen som er blitt utslaktet. Vi var faktisk bedre i 1993 og 94 enn vi er i dag. Hvordan er det mulig?, spør han forsamlingen.

Konsernsjefen trekker blant annet frem at utviklingen har ført til bedre genetisk material, vaksiner og bedre tester for smoltifisering. Han peker også på at det er bedre lokaliteter.

- I tillegg er det blitt bedre fiskefôr, der enhver produsent har noe som hjelper mot alle mulige sykdommer, påpeker Aarskog.

For høy dødelighet

- Vi har mange lokaliteter det det er under 10 prosent dødelighet,  men gjennomsnittet i Norge er på 20 prosent.

Han mener løsningen er å fokusere på forsking som gir direkte avkastning i sløyd vekt.

- Vi må prioritere antall smolt per kilo sløyd vekt, om ikke er det kanskje ikke verdt det å forske på, sier Aarskog om hvilken forskning som det satses på.

Vil ha høyere slaktevekt

En annen trend Aarskog vil endre er den synkende slaktevekten. Med tall fra Kontali viser han at laksen har gått ned et halvkilo i gjennomsnittlig slaktevekt fra 2010 til 2015 generasjonen.

- Vi ser også at større fisk dør. Marine Harvest mener 4,8 kilo i snittvekt er optimalt, men i dag må man ofte slakte laksen mye tidligere enn det, påpeker Aarskog.

Han gikk kjapt igjennom regnestykket på det tapte volumet.

- Om slaktvekt per fisk går ned med en halv kilo, utgjør det rundt 150 000 tonn og en tapt inntekt på ni milliarder kroner, noe som er 10 prosent av alle norsk sjømat, fastslår han.