Gå til innhold
Annonse
Forsker Marta Bou Mira i matforskningsinstituttet Nofima har avslørt mye om hvordan laksens celler håndterer et fôr der stadig mer av fettkildene kommer fra planter enn fra havet. Foto: Joe Urrutia / Nofima
Forsker Marta Bou Mira i matforskningsinstituttet Nofima har avslørt mye om hvordan laksens celler håndterer et fôr der stadig mer av fettkildene kommer fra planter enn fra havet. Foto: Joe Urrutia / Nofima

Norsk oppdrettslaks har endret kostholdet. En ny studie viser hva det betyr for laksens fettforbrenning.

Annonse

Fôret til oppdrettslaksen har på tre tiår gått fra å ha nesten bare marine råvarer, til å ha klart mest råvarer fra planteriket. I 2000 kom rundt 30 prosent av fettet i laksefôret fra havet, mens i 2016 kom kun 10 prosent fra havet, viser den tidligere Nofima-rapporten «Ressursutnyttelse i norsk lakseoppdrett i 2016».

Forskerne har nå utført grunnforskning på celle-nivå for å lære mer om hva endringen av kostholdet gjør med omsetningen av fett. Påvirker fettkilden laksens evne til å mobilisere energi fra fettdepot når den ikke har tilgang på mat? De har sett hvordan fettceller reagerer på tilførsel av ulike fettsyrer. Utskillelsen av fett i cellene ble fulgt med radiomerket sporstoff.

Studien beskriver funksjonen til fettvevet i laksen. De ser at fettvevet er veldig komplekst og like komplekst som i mennesker og pattedyr. Det er et organ i seg selv, og ikke kun et depot. Dette har følger for fiskens opptak av fett.

- Dette er ikke lett å studere på fisk i levende live, men med celler kan vi studere omsetningen av energi mer i detalj, sier Bente Ruyter, som leder forskningsgruppen i Nofima som har dyrket cellene.

Hvilken fettsyre det er mye av i cellene, påvirker hvor mye av et hormon som styrer følelsen av metthet cellen skiller ut. Det har ikke forskere visst før nå. Flere funn i studien viser hva ulike fettsyrer i kosten kan bety for laksen. Blant annet ser det ut til at mange av mekanismene som styrer forbrenning av energi på diett med mye fett, ser ut til å være tilsvarende det mennesker har.

Les mer om studien på nettsidene til Nofima

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse