Her får en av de oppmøtte på teknologisamlingen testet hvordan det er å gå rundt i en oppdrettsmerd, i HP sitt VR-showroom. Foto: Nagelld As

Fikk vise frem muligheter innen havbruk i Barcelona

Nagelld ønsker å bida til og transformere de blå næringene, og vil ved hjelp av 3D-modellering og virtual reality vise hvordan det er mulig for oppdrettere og utstyrsleverandører å drive på en mer miljøvennlig måte, samtidig som det kan være kostnadsbesparende.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Datagiganten HP har fått øynene opp for bruk av virtual reality i havbruksnæringen. På bakgrunn av dette, ble Nagelld invitert til Barcelona og en av de største tekniske samlingene i Europa for å demonstrere mulighetene innenfor næringen.

Helge Bjordal, daglig leder i Nagelld forteller til Kyst.no at havbruksnæringen var ganske fjernt for de som var tilstede på teknologisamlingen.

Han var en av de som holdte presentasjon under samlingen, der nærmere 400 personer var tilstede.

- Denne næringen var helt fjernt for dem fra før. I min presentasjon snakket jeg derfor om norsk havbruk. Hvort stort det er, hvor mange som jobber der og hvor mye næringen genererer.

Les også: 3D har gjort datagigant svært nysgjerrig på havbruksnæringen

10 000?

Bjordal fikk blant annet de oppmøtte til å tippe hvor mye laks som svømmer rundt i en typisk oppdrettsmerd.

Nagelld møter Shane Wall, CTO for HP Inc og direktør for HP Labs. F. v.: Bjørnar Johansen, Helge Bjordal og Shane Wall. Foto: HP Norge

- Han som virkelig trodde han tok i, sa 10 000 laks. Den første gruppen sa 1500, neste gruppe tippet 5000, mens de siste som sa 10 000 mente de tok veldig hardt i. Det var jo veldig morsomt.

Han understreker at de ble paff da han kunne fortelle at det reelle antallet var nærmere 150 000 laks. Og ikke minst da de fikk vite at fisken likevel utgjør bare maks 2,5% av merdens volum.

- Etterpå fikk vi dem til å teste VR-systemet i showrommet vårt, slik at de kunne gå inn og gå rundt i merden, og på den måten fikk de en litt bedre forståelse for hva dette dreier seg om.

På samlingen var det rundt 80 mediefolk, i tillegg til mange kunder og representanter fra HP, som fikk teste, se og spørre om hvordan havbruksnæringen fungerer. 

Fast plass i Barcelona

VR-opplevelsen fra havbruksnæringen skal nå være en fast innstallasjon hos HP i Barcelona, slik at kunder som kommer innom kan få prøve hvordan det er å ferdes i og rundt et oppdrettsanlegg.

Nick Lazaridis, president i HP EMEA, presenterer de forskjellige foredragsholderne. I midten på skjermen kan man se daglig leder i Nagelld, Helge Bjordal. Foto: Nagelld As

- Vi vil også levere mer innhold til dem fra havbruksnæringen. I tillegg til Barcelona, så kan man jo også teste dette hjemme i Norge. Det kan også bli aktuelt å få det inn i flere land der HP har sitt nedslagsfelt.

En av spørsmålene Bjordal fikk under foredraget sitt i Barcelona, var hvor dette kommer til å gå videre, og hva som kommer til å skje i fremtiden med VR innenfor havbruksnæringen. Hvilken retning skal det ta?

- En av tingene jeg tenker, er at det blir mer og mer HMS i VR. Man kan trene avlusningsoperasjoner, opptrekk av lodd, kjøre notvasker, og alle mulige kritiske operasjoner. Man kan ha muligheten til å teste og feile i VR, før man gjør det i praksis der man har fisk å ta hensyn til. 

Bjordal sier avslutningsvis at dersom man gjør noe feil i havbruksoperasjoner, så kan det fort koste penger, og han har derfor troen på at VR kan være med på å hindre at oppdrettere skal få slike uønskede utgifter i fremtiden.

Les også: Tilbake til fremtiden