Maskin på lekter med utløp fra fire avluserlinjer over til filtersystemet. Foto: Flatsetsund Engineering.

Flatsetsund klar for kommersialisering av avluser

- Avluseren er optimalisert og dyrevelferden ivaretatt, konkluderer daglig leder i Flatsetsund Engineering, Kristian Lillerud.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Siden 2003 har Flatsetsund utviklet «FLS avluseren». I starten av uttestingen hadde de flere utfordringer knyttet til finneskader og skikkelig filtrering av lusen.

- Men dette er historie. Utfordringene som har dukket opp er løst underveis. I dag snakker vi fiskevelferd, sier Lillerud til kyst.no.

- Vasker bort lusa

Den daglige lederen forklarer at de ikke spyler av lusa men påpeker at lusa snarere vaskes av.

- Avluseren opererer med et trykk fra 0,2 til 0,8 bar, som er svært skånsomt for fisken, poengterer han.

I motsetning til flere andre utviklere har Flatsetsund vært noe tilbakeholdne med å gå ut profilere avluseren iløpet av uttestingsperioden.

Kristian Lillerud. Arkivfoto: PMJ.

- Vi ønsket å ha et mest mulig optimalisert anlegg før kommersialisering og det er nå ingen tvil om at anlegget er klar for markedet. Så vidt jeg kjenner til er det ingen andre som har den lange erfaringen og dokumentasjonen av fiskevelferd som vi har, sier han.

Han opplyser at effekten ligger på vel 90 prosent uansett lusestadie i følge Marine Harvest Region Nord. Behandlingstiden er på rundt ti sekunder og foregår i et lukket system der fisken suges fra en merd, behandles og transporteres til en ny merd. Systemet er linjebasert og avlusingskapasiteten er på mellom 20-40 tonn fisk i timen per linje.

- I dag prosjekterer vi anlegg på fem linjer som gir en kapasitet opptil 200 tonn i timen, forteller han.

Avluseren kan installeres på både båter og lektere, men ifølge Lillerud prosjekteres den nå til båter for redere fra Sogn i sør til og med Trøndelag i nord.

- Marine Harvest Region Nord har drevet fullskala avlusinger på sine anlegg i region nord, hvor de avluste nær 70 000 tonn laks i fjor. Avluseren er optimalisert og dyrevelferden ivaretatt, konkluderer Lillerud.

Dødelighet på 0,1 promille

Driftsleder Alexander Hartvikøy i Marine Harvest ved lokaliteten Geitryggen, har ifølge Namdalsavisa testet ut avluseren.

– Heldigvis har det de siste par årene kommet flere verktøy for å fjerne lusa uten bruk av kjemikalier. Det vi bruker er en spyler som fjerner rundt 90 prosent av all lus fra laksen. Når den kommer tilbake i merden, vil rensefisken ha kontroll med resten, sier Hartvikøy til avisa.

– Vi har en dødelighet på omkring 0,1 promille i forbindelse med denne typen avlusing, legger Hartvik til.