Gå til innhold
Det er over 1,2 millioner fisk i merdene. Det er imidlertid usikkert om fisk har rømt fra lokaliteten. Illustrasjonsfoto: Grieg Seafood Finnmark
Det er over 1,2 millioner fisk i merdene. Det er imidlertid usikkert om fisk har rømt fra lokaliteten. Illustrasjonsfoto: Grieg Seafood Finnmark

To merder på et oppdrettsanlegg ble tatt av snøskred ved Davatluft på Stjernøya i Finnmark mandag.

Det skriver VG mandag formiddag. 

Operasjonsleder Eirik Pedersen i Finnmark politidistrikt opplyser til iFinnmark at det har gått tre skred i området.

- Det er heldigvis ikke et befolket område. Det er et oppdrettsanlegg som ligger der. De som jobber der, er ikke berørt, sier Pedersen.

Stjernøya ligger nordvest for Alta sentrum.

Det er deler av oppdrettsanlegget som er truffet, opplyser samfunnskontakt Roger Pedersen i Grieg Seafood Finnmark til VG. Fire ansatte var på jobb.

- Alle ansatte er i god behold, sier han videre.

Mulig rømming

Til NRK bekrefter Pedersen at det er over 1,2 millioner fisk i merdene. Det er imidlertid usikkert om fisk har rømt.

- Et snøras har truffet deler av et av våre anlegg i Alta kommune. Alle ansatte er i god behold, og myndigheter og Alta kommune er varslet. Vi jobber med å få oversikt over situasjonen og må komme tilbake når vi har mer informasjon, skriver Pedersen i en SMS.

Oppdrettsanlegget ligger i et område som overvåkes nøye for å bekjempe ILA.

Fiskeridirektoratet følger opp

Fiskeridirektoratet skriver mandag i en pressemelding at de følger opp en rømmingsmelding fra Grieg Seafood Finnmark i forbindelse med snøskredet. 

- Vi mottok i dag en rømmingsmelding fra Grieg Seafood Finnmark for lokaliteten Davatluft ved Stjernøya i Alta kommune, sier Otto Andreassen, seksjonssjef i Fiskeridirektoratet region Nord.

Hendelsen er knyttet til skader på oppdrettsanlegget som følge av snøskred.

- Omfanget er på nåværende tidspunkt ikke avklart, men deler av anlegget antas å være skadet. Det er ikke meldt om personskade, sier Andreassen.

- Vi er orientert om at et lokalt konsulentfirma skal vurdere hvorvidt det er trygt å bevege seg ved anlegget. Når dette er avklart vil vi, i dialog med Grieg Seafood Finnmark, gjennomføre tilsyn ved lokaliteten, sier Andreassen.

Fiskeridirektoratets fartøy «Eir», er omdirigert og på veg til lokaliteten. Fartøyet er utstyrt med drone, som kan benyttes til inspeksjon ved behov.

Saken følges opp i henhold til ordinære rutiner for tilsyn, tiltak og informasjon.

Ønsker tips om rømt fisk

For å få et bilde av omfang av eventuell rømming av fisk ønsker Fiskeridirektoratet tips fra publikum om fangst av rømt fisk i området. Vi ønsker da også bilder av eventuelle fangster.

Har du en sak du
vil tipse oss om?