- Selskapet har planer om å produsere 5 800 tonn laks i år, sier daglig leder Nils Tore Karstensen. Foto: E. Karstensen Fiskeoppdrett AS

Ingen behandlinger på ti måneder

E.​ Karstensen Fiskeoppdrett AS har ikke hatt en eneste behandling av fisken sin på 10 måneder på lokaliteten Grunnsøya. Nå vil selskapet øke produksjonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

På den forholdsvis nye lokaliteten Grunnsøya i Flora kommune, leverte selskapet nylig 130 tonn fisk med en snittsvekt på 4,9 kilo. Lokaliteten drives i samdrift med Marø Havbruk og ble etablert i 2018.

Laksen er nå på vei til flere utenlandske aktører som Spania, Portugal, Nederland, England og De Forente Arabiske Emirater. 

Les også: Ferdigstiller ny lokalitet i Sogn og Fjordane​

Nils Tore Karstensen, daglig leder i E. Karstensen forteller at de bruker rensefisk og laser for å få bukt med lusen. Foto: Marius Fiskum

Oppskriften på god fiskevelferd

Daglig leder Nils Tore Karstensen forteller til Kyst.no at de bruker berggylte og laseravlusning for å holde fisken frisk og lusefri. Sammen med Marø Havbruk har de inngått avtale med Stingray Marine Solutions AS for å teste ut optisk avlusning – en målrettet laser som fjerner lus på fisken helautomatisk, uten at fisken blir skadet.

Karstensen forteller at de har brukt laseren siden 2015 og har til sammen 16 lasere i drift. Han synes at teknologien virker veldig interessant.

- Det er jo veldig spennende teknologi. Vi har ikke fått testet laseren alene i merden, ettersom vi bruker villfanget rensefisk og laser i samme merd. Men vi ser at de fungerer godt ilag. Den står og skyter på lus hele døgnet. Sammen med rensefisk er det veldig god måte å bli kvitt lus på, sier han. 

Berggylte på vei til jobb. Foto: E. Karstensen Fiskeoppdrett AS

Ingen PD

Daglig leder forteller at han er fornøyd med produksjonen så langt og at det har gått veldig bra for selskapet. 

-  Vi produserte 4 600 tonn sammen med Marø Havbruk på tre felles lokaliteter i 2018, men vi satser på å produsere ca. 5 800 tonn i år.

- Har dere hatt noen utfordringer?

- Nei, det har gått veldig greit egentlig. Ikke noe PD eller andre sykdommer, sier han avslutningsvis. 

E. Karstensen Fiskeoppdrett AS:

Selskapet er en familiedrevet fiskeoppdrett som holder til ved Batalden i Sogn og Fjordane. Brødrene Nils Tore og Geir Erik Karstensen eier 50 % aksjer hver via Hav Invest. De har tre felles lokaliteter i samdrift med Marø Havbruk, to konsesjoner og seks ansatte. E. Karstensen er en av initiativtakerene til Sunnfjord Rensefisk AS, som produserer berggylte for avlusing.